A kormány újabb trófeája

Újabb világcéggel, ezúttal a General Electric (GE) itteni leányvállalatával írt alá stratégiai megállapodást a magyar kormány. Az eddigi stratégiai megállapodásoktól – Coca-Cola, Richter, Alcoa-Köfém, Daimler, Suzuki, Hankook – eltérően a hétfői megállapodást a kormány részéről nem Orbán Viktor miniszterelnök, hanem Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter írta alá az Országházban Hutter Ivánnal, a GE fényforrásüzletág európai, közel-keleti és afrikai régiójának általános igazgatójával. A megállapodás szövegét rövidesen nyilvánosságra hozzák. Nagy meglepetések nem lesznek benne, az eddigi stratégiai partnerségi szerződésekhez hasonlóan a GE-vel kötött sem tartalmaz konkrét, időkorláthoz kötött vállalásokat, inkább általános szándéknyilatkozat a gazdasági együttműködés kereteiről.

A GE bízik benne, hogy a megállapodás új fejezetet nyit a magyar kormánnyal való két évtizedes együttműködésben. A nálunk 1989 óta jelen lévő, mára több mint 12 ezer munkáltatót foglalkoztató GE úgy látja: a hatékony magyarországi működést elősegítheti egy „hosszú távon jól működő, átlátható és kiszámítható befektetési rendszer”, továbbá a kutatás-fejlesztés kormányzati ösztönzése.

Az aláírási ünnepségen Matolcsy György elmondta: a kormány kiemelten fontosnak tekinti az innovációt és a kutatás-fejlesztést. Megemlítette azt a kormányzati döntést is, amely szerint a jövő év elejétől a kutatásfejlesztésben dolgozókat sokkal kedvezőbb feltételekkel lehet majd foglalkoztatni, mint más munkavállalókat, mivel az alkalmazók kedvezményekben, mentességekben részesülnek a közterhek megfizetése során.

Matolcsy György úgy fogalmazott, fontos, hogy a GE az újabb vállalkozásaihoz is minél több magyar beszállítót nyerjen meg. „Mi az Eximbankon keresztül mindenfajta pénzügyi forrást biztosítunk ehhez. Mi ott vagyunk mögötte” – hangsúlyozta a miniszter, aki az innováció szempontjából fontos intézkedések között említette, hogy a kormány meg kívánja duplázni a felsőfokú műszaki, természettudományos és informatikai képzésben részt vevő hallgatók számát. A mostani 21 ezerről jövőre 30 ezerre emelkedne a résztvevők száma, de két-három éven belül a létszám elérné a 40 ezret – vélte a miniszter. Hutter Iván hangsúlyozta: a GE számára Magyarország kivételes helyzetben van, hiszen a GE ipari és a pénzügyi üzletág is jelen van az országban. A régióban dolgozó munkatársak közel fele Magyarországon vállal munkát – tette hozzá Hutter Iván, aki szerint a Magyarországon dolgozó mintegy 400 kutatómérnöke globális csapatban, szoros együttműködésben dolgozik a hazai és nemzetközi felsőoktatási intézményekkel és vállalatokkal.

A GE 1989 óta van jelen Magyarországon, azóta a társaság ipari tevékenységét összefogó GE Hungary Kft. és leányvállalatai öt városban hat gyárat, valamint három regionális üzleti központot és két kutatásfejlesztést végző részleget üzemeltetnek. Emellett Budapesten működik a GE fényforrásüzletág európai, közel-keleti és afrikai térségi üzleti és globális K+F-központja. A GE volt ugyanakkor az a cég is, amely az utóbbi évek egyik legnagyobb leépítését hajtotta végre, magyarországi fényforrásgyáraiból 2100 dolgozót küldött el.

Most Matolcsyn volt a sor
Most Matolcsyn volt a sor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.