Újjászerveznék a Gyulait

Úgy tűnik, kiverte a biztosítékot a kormánynál a Gyulai Húskombinát felszámolása. A legrégebbi magyarországi húsüzem mellett a nyáron kiállt Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is, a gyár megmentéséről a tulajdonosok és a kabinet között augusztus-szeptemberben folyó egyeztetések azonban így sem vezettek eredményre, és október végére a társaság fizetésképtelenné vált, elrendelték a felszámolását.

Mivel a Gyulait még áprilisban stratégiailag kiemelt jelentőségű vállalattá nyilvánította kormány, a felszámolással az állami Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Kft.-t bízták meg. Mivel nem volt elég forrás a folyamatos termeléshez, a felszámoló november végén háromszáz fős, csoportos létszámleépítést jelentett be, melynek eredményeként csak 50-60 ember marad a cégnél, akik a karbantartást, az állagmegóvást végzik.

A döntés miatt rosszallását fejezte ki a Vidékfejlesztési Minisztérium, a tárca szerint elképzeléseinek ellentmondó folyamatok indultak el, és a felszámoló nem képes megóvni a dolgozók érdekeit. Pár nappal később Spaller Endre KDNP-s képviselő egy zárószavazás előtti módosítót nyújtott be a csődtörvény parlament előtt lévő módosító javaslatához. Ez egyebek mellett lehetővé teszi, hogy az állam a Hitelintézeti Felszámoló mellett létrehozzon egy másik felszámoló céget is.

A csődtörvény – Spaller javaslatával dúsított – módosítását múlt hétfőn fogadta el a parlament, s szerdán a Magyar Közlönyben már meg is jelent egy kormányrendelet, amely a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-t (NRN) jelöli ki a stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetek, így például a Gyulai felszámolójának. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium elektronikus cégnyilvántartási rendszere szerint az NRN-t december 3-ával jegyezte be a cégbíróság 20 millió forint tőkével.

A cég százszázalékos tulajdonosa az állam, a tulajdonosi jogokat a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. gyakorolja, a társaság ügyvezetője Kovács Csaba lett. Az NRN-nel kapcsolatban megkerestük a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumot (NFM), ahol azt a választ kaptuk, hogy jelenleg a cég szervezeti-technikai megalakulásán dolgoznak. A társaság vezetőjével kapcsolatban azonban csak annyit tudtunk meg: „Kovács Csaba jelenlegi munkaviszonyát megelőzően ügyvédként dolgozott a Kovács Csaba Ügyvédi Irodában. A Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. élére komoly szakmai tapasztalata miatt került, körülbelül húsz éve foglalkozik egyebek mellett csőd- és felszámolási eljárásokkal.”

A Magyar Ügyvédi Kamara oldalán egy budapesti és egy pécsi irodát találtunk ezen a néven, de péntek délután már egyiknél sem értünk el senkit. Az NFM tájékoztatása szerint a húszmilliós tőke az indulással kapcsolatos költségeket hivatott fedezni, arra viszont nem kaptunk választ, hogy a vállalatnak később lesz-e saját forráskerete, amelyet felhasználva például működtetni tudja a felszámolás alatt lévő vállalkozásokat.

Az NRN vezetőjének a héten máris lehet feladata, a kormány ugyanis szerdai ülésén rendezni akarja három húsipari vállalat, köztük a Gyulai sorsát. Lázár János csütörtöki tájékoztatása szerint ezen a megbeszélésen a cégvezetők, valamint a Magyar Fejlesztési Bank és az NFM képviselői is részt vesznek. Giró-Szász András kormányszóvivő egy nappal korábban beszélt arról, hogy a kabinet aznapi ülésén áttekintette a Gyulai Húskombinát, valamint a kaposvári és a pápai húsipari cégek helyzetét, és a Miniszterelnökséget vezető államtitkár egyeztetést kezdeményez mára az adott települések önkormányzati vezetőivel a húsipari vállalatok problémáinak megoldása érdekében. Úgy tudjuk, a húsipari cégek újjászervezésének feladatát az NRN kapná meg, a társaság ugyanis nemcsak felszámolással, hanem – mint a neve is mutatja – reorganizációval is foglalkozik majd.

Stratégiai jelentőségű cégek

A csődtörvény szerint a kormány rendeletben stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetnek minősítheti azokat a gazdálkodó szervezeteket, amelyek adósságainak rendezéséhez, hitelezőikkel való megegyezéséhez, reorganizációjához nemzetgazdasági érdek vagy kiemelt közérdek fűződik, továbbá amelyeknél kiemelt gazdaságpolitikai érdek fűződik ahhoz, hogy a jogutód nélküli megszüntetés gyorsabb, átláthatóbb legyen, és egységesített eljárás szerint történjék. A kabinet eddig mintegy három tucat céget minősített stratégiailag kiemelt jelentőségűnek, ezek közül négy, a Malév, a Székesfehérvári Fűtőerőmű, a Gyulai Húskombinát és a Kapuvári Húskombinát áll felszámolás alatt. Ezek a társaságok kerülhetnek most át a Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft.-hez.

Az agrártárca előtt tüntetett szombaton a Húsipari Dolgozók Szakszervezete
Az agrártárca előtt tüntetett szombaton a Húsipari Dolgozók Szakszervezete
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.