Internetre szorul az e-cigi

Bekeményített a hatóság az elektromos cigaretták (e-cigaretta) forgalmazóival szemben: a napokban a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrei 19 helyszínen összesen 6,6 millió forint értékben foglaltak le „engedély nélkül forgalmazott elektromos cigarettát”.

A rajtaütésről szóló hatósági kommüniké kissé félrevezető. Maga az e-cigaretta ugyanis ma sem engedélyköteles. A nikotintartalmú patron vagy utántöltő az, amiről a Szócska Miklós vezette államtitkárság állítja, hogy veszélyes és a gyógyszertörvény hatálya alá eső termék. Magyarországon az e-cigaretta 2006 körül jelent meg, felhasználótáborát ma százezresre becsülik. Az e-cigaretta forgalmazói – a piacon 6-8 komolyabb vállalkozásról tudni – kezdettől arra törekedtek, hogy tárgyalóasztalhoz ülhessenek a kormányzat képviselőivel, és kialakítsanak valami betartható szabályozást a termékkörre.

Az e-cigaretta gyógyszertörvény alá sorolása ugyanis lényegében a betiltásával egyenlő – vélik a piaci szereplők. – A gyógyszerként való regisztráció egy rendkívül hosszú, évekig tartó és költséges eljárás – mondja Bődi Gábor, a Green Smoke magyarországi képviselője, aki szerint a gyártó-forgalmazó már az első lépést is elbukná, mivel a regisztrációs kérelemben fel kell tüntetni, hogy az adott terméknek van-e és milyen egészségjavító hatása, ami a nikotintartalmú e-cigarettáról nem mondható el.

Még tavasszal úgy tűnt, az Elektromos Cigaretta Magyarországi Kereskedőinek Szövetsége néven tömörülő kereskedői érdekképviselet le tud ülni tárgyalni az államtitkársággal, hogy megoldást találjanak a termék ex lex helyzetére. Azonban úgy tudni, hogy a minisztériumban végül nem fogadták az e-cigarettásokat, akik a szövetségüket sem tudták bejegyeztetni, miután a bíróság kétszer is visszadobta az egyesületalapítási kérelmüket. Ezzel egy időben előbb a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság kezdett ellenőrzésbe, azt firtatva, hogy a Kínából importált termékek akkumulátorai megfelelnek-e az előírásoknak, majd a nyár folyamán a gyógyszerrendészeti ellenőrzések joga átkerült a NAV-hoz, a vámosok pedig most rá is szálltak az e-cigaretta piacára.

Kérdés, hogy a hatóságok mit érnek el a kemény fellépéssel. A bonyolult engedélyezési eljárás miatt ugyanis gyógyszertárakban sem kapható a nikotinos patron, így az e-cigarettázók most az internetről próbálnak rendelni ilyen termékeket. Megtehetik. A magyarországi, eddigi ex lex helyzetből teljes tiltásba hajló gyakorlattal szemben a régióban Szlovákiában és Csehországban is szabadon beszerezhető a nikotinos patron. Ráadásul azt semmi sem gátolhatja, hogy a hatósági szigor nyomán az itteni cégek áthelyezzék telephelyeiket, és onnan lássák el az itteni piacot. Sőt, rövidesen nagyon nem is lesz más választásuk.

A mostani ellenőrzésen fennakadt gyártók-kereskedők most „csak” egy 150 ezer forintig terjedő gyógyszerrendészeti bírságra számíthatnak, ám a jövő évtől a gyógyszertörvény hatálya alá eső termék engedély nélküli forgalmazása Btk.-tényállás lesz, így akár hároméves börtönbüntetést kockáztatnak a forgalmazók. Bődi Gábor szerint ez a fajta szigor kontraproduktív.

Azzal, hogy az elektromos cigaretta kereskedelme átterelődik az internetre, a hatóságok számára teljesen ellenőrizhetetlenné válik a termék forgalmazása, és így akár valóban bekerülhetnek a forgalomba gyengébb minőségű vagy éppen veszélyes termékek is. A magyarországi telephellyel nem rendelkező, a megrendelőket postai úton kiszolgáló webshopokkal szemben ugyanis a fogyasztóvédelmi hatóságok gyakorlatilag tehetetlenek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.