Napszúrást kapott a GDP

Az aszály és az unióban tapasztalt recesszió tehető felelőssé azért, hogy a hazai össztermék (GDP) a második negyedév után a harmadikban is másfél százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – jegyzi meg önkritikától mentes közleményében a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM).

A mérték ahhoz képest mindenképpen meglepő, hogy néhány évvel ezelőtt még azt tekintették általánosan elfogadottnak, hogy gazdaságunk az EU-átlag duplájával nő, most pedig az uniós GDP csökkenésének négyszeresét megközelítő magyar visszaesés is normális adatként értékelhető a tárca szerint. Az NGM úgy érzi, fenntartható pályára lépett a magyar gazdaság azzal, hogy a kormány az államadósságot és a hiányt csökkenti, még ha ez rövid távon növekedési áldozatokkal jár is.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) által pénteken nyilvánosságra hozott részletes GDP-adatok egyelőre nem támasztják alá a kormány optimizmusát, s az sem látszik belőlük, mire alapozza a 2013-as évre vonatkozó 0,9 százalékos gazdasági növekedést. A stratégiai fontosságú ágazatok ugyanis egytől egyig mínuszban vannak, ami a magyar gazdaság védőbástyájának tekintett ipar esetében különösen fájó. A harmadik negyedévben az ipar teljesítménye 0,2 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, s ez sorozatban már a harmadik negatív adat.

Tavasz óta az autógyártást magában foglaló feldolgozóipar is folyamatosan betlizik. A szolgáltatásoknál összességében 0,7 százalékos visszaesést mutattak ki, ezen belül azonban hatalmasak az eltérések. A hagyományosan jól teljesítő infokommunikációnál 3,7 százalékos volt a többlet, emellett még a szakmai, tudományos és műszaki szolgáltatásoknál volt minimális, 0,4 százalékos plusz. A pénzügyi szolgáltatásoknál a recesszió és a szektort sújtó kormányzati elvonások következményeként már négyszázalékos a visszaesés, amiben a befektetésekhez kapcsolt életbiztosítások iránti erősen megcsappant kereslet is szerepet játszik.

A szektor jövőjét eleve beárnyékolják a jövő évi adóintézkedések, a tranzakciós illeték bevezetése és mértékének menet közbeni megduplázása, a bankadó véglegesítése és a biztosítási adó kiterjesztése. Az általános pénztelenség miatt a kereskedelemben is folytatódott a lejtmenet. Meglepő és egyben jelzésértékű, hogy a szórakoztatás és művészet hosszú idő után most először produkált negatív adatot, s rögtön csaknem háromszázalékosat. A legdurvább, 21,4 százalékos éves visszaesést az agrárium mutatta fel. Az aszály és a fagykárok megtették hatásukat, s amíg tavaly a mezőgazdaság szárnyaira vette a hazai GDP-t, most ballasztként húzza le a mélybe.

A GDP felhasználási oldaláról sem sok jó mondható el. A háztartások fogyasztása 3,9 százalékkal zsugorodott, a beruházások visszaesése 3,6 százalékos, az export bővülése pedig 1,9 százalékos volt a harmadik negyedévben. Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője azt mondta lapunknak, hogy a jövő évi GDP-t alapvetően az a kormányfüggetlen külső tényező határozza meg, hogy jó helyre és jó időben érkezik-e az a csapadék, amely a jó termés garanciáját jelenti. Ettől és az autó ipar felfutásának tempójától függ, hogy az általa becsült 0,4 százalékos jövő évi növekedésre rá tud-e tenni valamennyit a gazdaság.

Az biztos, hogy az agráriumnak az idén rendkívül alacsony szintre szállított bázist könnyű lesz túlteljesítenie. Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője szerint a gazdasági feltámadás elhúzódó folyamat lesz, amelynek kezdősebességét 2013-ban egy 0,6 százalékos GDP-bővülés adja meg. Ez azonban a számos lefelé ható kockázat miatt rosszabb is lehet, ugyanis az ősszel meghirdetett három, együttesen 850 milliárd forintos egyenlegjavulást feltételező kormányzati megszorítócsomag biztosan visszafogja a gazdasági növekedést, de ennek a „mellékhatása” ma még nehezen becsülhető. Az elemzők többsége azonban rosszabb, a nullát alig meghaladó növekedéssel vagy stagnálással számol a jövő évre, de a bizonytalanságok miatt még egy kisebb mértékű recesszió kockázatát sem lehet egyértelműen kizárni.

A jövő évi kilátásokat is beárnyékolhatja az ipar várakozásokon aluli teljesítménye. A szeptemberi 3,8 százalékos termelés-visszaesés után a tegnap kiadott októberi nyers adat ezúttal 1,7 százalékos mínuszról szól, de ha tekintetbe vesszük, hogy októberben több munkanap volt, mint tavaly, akkor még rosszabb a helyzet. A CIB-nél 0,6 százalékos növekedést vártak. A meglepő adat hátterében a KSH szerint a számítástechnikai, elektronikai és optikai termékek gyártásának erős visszaesése áll, ami üzem bezárásokra vezethető vissza.

Ezt az autóipar és az élelmiszer-feldolgozás javuló teljesítménye sem tudta teljesen kompenzálni. Suppan Gergely szerint egyszeri, meglepő adatról lehet szó, s bár az exportpiacok alakulása miatt a következő hónapok termelési volumenét is bizonytalanság övezi, jövőre lökést adhat az iparnak az Audi újabb győri egységének az átadása, ami nagyban hozzájárulhat a 2013-ra várt, négyszázalékosra becsült ipari bővüléshez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.