Hitelesség és bizalom kell

Kiszámíthatóság, stabilitás és bizalom – hangoztatta egyrészről Simor András, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke. Hitelesség, reform és konvergencia – sugallta másrészről Mario Draghi, az Európai Központi Bank (EKB) elnöke. Azaz mi szükséges a növekedés megindításához és az euró bevezetéséhez. E szorosan összefonódó kérdéseket vette górcső alá az MNB Horgony 2013 című konferenciáján a két jegybankelnök.

Az euró bevezetését vállaló tagállamoknak három feltételt kell teljesíteniük. Az ismert nominális mutatók mellett bizonyítaniuk kell, hogy a gazdaság be tud illeszkedni a közös valuta teremtette körülmények közé, s az intézményeknek meg kell felelniük az uniós joganyagból származó követelményeknek – mondta az EKB elnöke. Magyarország az inflációs célkövetés politikáját választotta az árstabilitás megteremtéséhez, s e rendszernek része a rugalmas árfolyamrendszer. A siker a hitelességtől függ, ennek előfeltétele azonban a jegybanki függetlenség, méghozzá az uniós értelmezés szerint. E ponton félreérthetetlen utalást tett a magyar kamatcsökkentési sorozatra.

Amennyiben a magán- és a közületi szektor eladósodott, és nagyok a nyitott devizapozíciók, s ha még az infláció is magas, továbbá a szerkezeti és intézményi reformok sem érték el azt a kritikus tömeget, amely az országkockázati felárat fenntartható szintre vinné le, akkor az irányadó kamat csökkentése idővel magával hozhatja az árfolyam gyengülését, aminek következtében még gyorsabb ütemre kapcsolhat az infláció. E gondolatmenethez csatlakozva, Simor azt fejtegette: a növekedéshez stabilitás és kiszámíthatóság kell, de Magyarország a régióban sereghajtóvá vált. A jegybankelnök szerint ezért hitelessé kell tenni a fiskális konszolidációt, az államadósságot tartósan csökkenő pályára kell állítani. Helyre kell állítani a gazdaság egészséges vérkeringését biztosító pénzügyi közvetítőrendszer működését, és meg kell teremteni az árstabilitást.

A hitelezés a válság kitörése óta folyamatosan csökken, „és régiós összehasonlításban ebben a tekintetben is a legrosszabban teljesítők között vagyunk”. Ráadásul, folytatta, a hitelkínálat visszafogása tovább mélyíti a recessziót, ami az állam bevételeit is erodálja, emiatt a költségvetés újabb bevételi forrásokat keres, és ezek egy részét ismételten csak a bankrendszernél találja meg. A hitelezés és a beruházások még nagyobb visszaesését okozva, a kormányzati politika csak tovább mélyíti a recessziót. Simor szerint kiegyezésre van szükség a bankok és az állam között, de az első lépést a bizalom légkörének helyreállításával az erősebb szereplőnek kell megtennie.

Mario Draghi, az EKB elnöke a tegnapi konferencián
Mario Draghi, az EKB elnöke a tegnapi konferencián
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.