Tartalékkal a recesszió ellen

Százoldalas zárószavazás előtti módosítócsomaggal aktualizálja a kormány a 2013-as költségvetési törvényjavaslatot, amelynek júliusban benyújtott eredeti változatára már rá sem lehet ismerni.

Mostanra a kabinet is szerényebb gazdasági növekedéssel számol a jövő évre, így a GDP bővülését az eredeti 1,6 százalékról 0,9 százalékra veszi vissza. Az államháztartási hiány azonban szigorúan 2,7 százalék marad, ezt garantálja az a 400 milliárd forint, amit az országvédelmi alapban tesznek félre. 

Ezzel az eredeti tartalékot a négyszeresére hizlalták, ami így – Banai Péter Benő, a nemzetgazdasági tárca helyettes államtitkára szerint – bőséges fedezetet nyújt még arra az esetre is, ha a magyar gazdaság recesszióban maradna 2013-ban. Ez azonban csak egy elvi feltételezés, amivel a nemzetgazdasági tárca mélyebben nem is kíván foglalkozni, ehelyett töretlenül bíznak abban, hogy az exportunk mintegy háromnegyedét felszívó Európai Unió az idei recesszióból kilábalva növekedési pályára lép, és ahogy szokta, magával húzza a magyar gazdaságot is.

– A hiány 2013-ban immár harmadik éve marad az Európai Bizottság által megkövetelt három százalék alatt, ami egyben azt kell eredményezze, hogy jövő tavasszal megszüntetik a Magyarország ellen 2004 óta folyó túlzottdeficit-eljárást – mondta a helyettes államtitkár. Az államháztartás novemberi hiányát is tegnap közölte a szaktárca, ez a 2012-re engedélyezett szint 120 százalékán áll, de decemberben a kötelező adófeltöltések és a karácsonyi szezonhoz kötődő áfatöbblet miatt a büdzsé egyenesbe kerülhet az év végére.

A jövő évi inflációnál 4,2 helyett 5,2 százalékkal számolnak, a lakossági fogyasztás a 0,3 százalékos remélt növekedés helyett fél százalékkal zsugorodik, míg a beruházásoknál a 0,3 százalékos növekményt változtatták egyszázalékos csökkenéssé. Az export növekedése eléri a 6,2, az importé pedig a 4,5 százalékot, mindkét adatot lefelé korrigálták, míg a munkanélküliségi rátát 10,3-ról 10,8 százalékra helyesbítették.

A módosító javaslatok tartalmazzák az ősszel meghozott három, együttesen csaknem 850 milliárd forintos megszorítócsomag átvezetését a költségvetésen. A helyi önkormányzatok teljes vagy részleges adósságátvállalását is beépítették a büdzsébe. Emiatt az idei költségvetést az ötezer fő alatti önkormányzatok százmilliárd forintosra tehető adósságának teljes átvállalásának megfelelően módosították, de az uniós szabványok alapján számított államháztartási hiányt ez az intézkedés nem érinti – húzta alá a helyettes államtitkár. Az ötezer fő feletti helyhatóságoknál 40–70 százalék közötti lesz az adósságátvállalás mértéke, függően a lélekszámtól és attól, hogy mennyire tekinthetőek felelősnek az önkormányzatok a tartozások kialakulásáért. Itt differenciálni fog a kormány, figyelembe véve az adóerő-képességet, vagyis azt, hogy az adott település mekkora iparűzésiadó-bevétellel rendelkezik. A 2013-as költségvetésben 500 milliárd forintnál valamivel többet szánnak erre az adósságrendezésre. Kérdéses még, hogy az E.ON gázüzletágát miből veszi meg a kormány, Banai szerint csak az biztos, hogy az ügylet a hiányt nem fogja növelni.

A gyógyszergyártóknak további, a Széll Kálmán Tervben már megismert sarcokat meghaladó elvonásokkal nem kell jövőre szembesülniük, sőt befizetéseiket a gyógyszerkasszába tízmilliárd forinttal mérsékelték, mi több, a kutatás-fejlesztésre elköltött összegeket is levonhatják a befizetéseikből. Utóbbi is tízmilliárdos tételt jelent. Mindent egybevetve a gyógyszerkassza kiadási oldalát 60 milliárddal emelték meg.

A 2013-as költségvetést a hétfői vita után kedden szavazza meg a parlament.

 

Banai Péter Benő érkezik a tájékoztatóra
Banai Péter Benő érkezik a tájékoztatóra
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.