Rekordbírság a televíziógyáraknak

Rekordösszegű, 1,47 milliárd eurós bírságot szabott ki az Európai Bizottság több televíziókat és monitorokat előállító gyárra árrögzítés miatt. Az EU szerint a cégek egy évtizeden át összejátszottak a katódsugárcső árának megállapításában.

(A katódsugárcső a hagyományos képernyő fő építőeleme, amely a tévé árának 50-70 százalékát tette ki.) A holland Philips kapta a legnagyobb büntetést, összesen 313,4 millió eurós bírságot vetett ki rá a brüsszeli testület, míg az LG Electronicsnak 295,6 milliót kell fizetnie az uniós költségvetésbe.

A megbírságoltak között van még a Panasonic, a Toshiba, a Samsung és a Technicolor. A tajvani Chunghwa Picture Tubes cég elkerülte a lehetséges 17 milliós büntetést, miután leleplezte a kartelleket. Joaquin Almunia versenyügyi EU-biztos közölte: a katódsugárcső a kartellek „tankönyvi esete”. Mindenféle versenyellenes tevékenységet elkövettek a cégek: rögzítették az árat, leosztották a piacot, elosztották a vevőket, és érzékeny kereskedelmi információkat osztottak meg egymással, hogy mérsékeljék a hagyományos monitorok piacának visszaesésével járó negatív hatásokat.

313MILLIÓ

A HOLLAND PHILIPS kapta a legnagyobb büntetést, összesen 313,4 millió eurós bírságot vetett ki rá az Európai Bizottság.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.