Nincs megállapodás, a kormánynál a labda

Nagyon kicsi az esély arra, hogy megállapodás születik a jövő évi bérekről a kormány, a munkaadók és a szakszervezetek között, mivel az érdekképviseletek álláspontjai nem közeledtek – mondta az MTI-nek Dávid Ferenc,a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára és Palkovics Imre, a Munkástanácsok elnöke a szerdai egyeztetés után.

A munkavállalói oldal azt javasolta, hogy január elsejétől 5,2 százalékkal, vagyis az infláció várt mértékével emelkedjen a minimálbér és a garantált bérminimum, valamint hogy állapodjanak meg egy ugyanilyen mértékű béremelési ajánlásban. Ezt a munkaadói oldal nem fogadta el, és azt javasolta, hogy a kiskereskedelemben, a vendéglátásban, a textil-, a bőr-, valamint a ruhaiparban és az élelmiszer-feldolgozásban csak 2013. július elsejétől emelkedjen 5,2 százalékkal a minimálbér, a többi ágazatban pedig január elsejétől 5,2 százalékkal.Másik alternatív javaslatuk az volt, hogy minden ágazatban január elsejétől egységesen 2,6 százalékkal nőjjön a minimálbér.

Ugyan a tárgyalásokon részt vevő Nemzetgazdasági Minisztérium azt szeretné, hogy jussanak közös nevezőre a felek, de mivel ennek egyre kisebb az esélye, vélhetően a kormányzatnak kell kimondania az utolsó szót. A nyáron hatályba lépett új munka törvénykönyve szerint erre ráadásul lehetősége is van a kormánynak, sőt arra is, hogy a munkavállalók egyes csoportjaira eltérő összegű minimálbért állapítson meg.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.