Kötvénypiacot tesztel az állam

A magyar állam tulajdonában lévő Eximbank 500 millió dollár értékben ötéves lejáratú dollárkötvényt bocsát ki. A 2018 februárjában lejáró papírt tegnap árazták be a befektetők, információnk szerint a jegyzés során 5,87 százalékos hozamszint alakult ki. Úgy tudjuk, a jegyzés zárása előtt néhány órával már több mint 800 millió dollár értékben érkezett ajánlat.

A hozamszint ismeretében ugyanakkor ez nem meglepő: a napokban több, igaz, állami dollárkötvény-kibocsátás is volt, s ezek jóval kedvezőbb hozam mellett mentek el, mint a magyar papírok. Lettország például hétéves futamidejű dollárkötvényeket dobott piacra, átlag 3,6 százalékos hozamszinten.

A Bloomberg múlt héten, a Bond Radar információira hivatkozva számolt be arról, hogy az Eximbank kétmilliárd dolláros forrásbevonásra készül, s a papírok népszerűsítése érdekében amerikai, majd ezen a héten londoni befektetőkkel tárgyal. Ennek fényében az 500 milliós kibocsátás már nem is tűnik annyira jó eredménynek, ezek szerint az eredetileg tervezett mennyiségben nem volt kereslet a magyar kötvényekre – mondta lapunknak egy kötvénypiaci elemző. Más szakértők szerint ugyanakkor a jegyzés zárása előtti érdeklődés nem azt mutatja, hogy ne lenne igény az Eximbank kötvényeire – legalábbis ezen a hozamszinten. Valószínűbbnek tartják, hogy a magyar állam a bank révén akarta tesztelni a piacot, azt mérte fel, milyen feltételek mellett tudna az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) egy aukciót sikeresen lebonyolítani. Elképzelhető, hogy a mostani kibocsátást később továbbiak követik, s több lépcsőben vonná be az Eximbank az említett forrást.

A piac tesztelését, egy állami kötvénykibocsátás előkészítését látszik alátámasztani Banai Péter Benő, a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkárának nyilatkozata is. A közelmúltban egy sajtótájékoztatón arról beszélt: a kormánynak szándékában áll devizakötvényt kibocsátani, miután szeretné elkerülni, hogy a forintpiacot túlzottan megterhelje a lejáró államadósság miatt jelentkező finanszírozási igénnyel. Ezt sokan úgy értékelik, a kabinet szakított azzal az álláspontjával, hogy az ÁKK csak az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) folytatott tárgyalások lezárása után tér vissza a devizakötvény-piacra. A nyár végén Nátrán Roland, a Eximbank vezérigazgatója a Gazdasági Rádiónak adott interjújában még arról beszélt: elképzelhető, hogy a bank az IMF-megállapodás után forrásbevonás céljával megpróbál kimenni a nemzetközi pénzpiacra. A pénzintézet azonban végül nem várta meg az IMF-tárgyalások lezárását.

Magyarország utoljára 2011 tavaszán bocsátott ki dollárkötvényt, a tízéves lejáratú papírok akkor hatszázalékos hozam mellett mentek el. Idén erre nem volt szükség, a költségvetés és a lejáró adósságok finanszírozásához elegendőek voltak az itthon, forintban bevont források. Jövőre azonban nagyobb összegben kell a korábban felvett devizahiteleket törlesztenie az országnak, s ezek fedezetéhez valószínűleg nem lenne elég a hazai kötvénypiac.

5,85%

AZ EXIMBANK dollárkötvényeit 5,87 százalékos átlaghozam mellett jegyezték le a befektetők. Az állami tulajdonban lévő pénzintézet 500 millió dolláros felhívására 800 millió dollár értékben érkezett ajánlat.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.