Rehn: az IMF elleni hecckampány nem segít

A hiteltárgyalások érdemi folytatásához egyértelmű üzenetet, kötelezettségvállalást vár az Európai Bizottság a magyar kormány részéről, hogy ha lesz program, azt végre is hajtja – információink szerint ezt közölte Olli Rehn, a szervezet alelnöke, pénzügyekben illetékes biztos Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel az uniós pénzügyminiszterek brüsszeli találkozójának (Ecofin) informális reggelijén.

Matolcsy reményét fejezte ki, hogy 2013 elején folytatódhatnak tárgyalások az Európai Bizottsággal és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF).

Úgy tudjuk, Rehn kitért arra is, hogy az IMF elleni hecckampány nem segít, és a magyar kormány néhány intézkedéséről eleve sejthető volt, hogy nem illeszkedne egy EU/IMF-programba. Információink szerint a finn biztos tárgyszerű felszólalásában közölte: Magyarország jelentős lépéseket tett a költségvetés konszolidációja és a hiánycélok elérése érdekében, amelyeknek megvannak az eredményei.

A bizottság ugyanakkor egyes költségvetési intézkedések minőségét kifogásolja, melyek ugyan teljesítik a fiskális célokat, a költségvetési hiányt három százalék alatt tartják, de értékelésük szerint akadályozzák a gazdasági növekedést, és nem segítik a foglalkoztatás bővülését.

Matolcsy értesülésünk szerint felszólalásában hangsúlyozta, hogy Magyarország jelentős intézkedéseket tett. Kiemelte a csökkenő államadósságot, a deficitcélok betartását és hogy a folyó fizetési mérleg többletet mutat.

Emlékeztette európai kollégáit arra is, hogy Magyarország teljesítette az IMF kéréseit, azaz a makropálya felülvizsgálatát, a 2013-as három százalék alatti hiánycél tartását és a Magyar Nemzeti Bank kivonását a tranzakciós illeték hatálya alól. A miniszter elismerte, a magyar kormánynak vannak nem konvencionális intézkedései, de azzal érvelt, hogy teljesítjük a hazánktól elvárt számokat.

A reggelin egyébként Magyarországon kívül még Szlovéniáról esett szó. A tagállamok pénzügyminiszterei nem szóltak hozzá a hazánkról szóló eszmecseréhez.

A magyar kormány egyik tavalyi IMF-ellenes újsághirdetése
A newspaper, with a full-page advertisement taken out by Hungary's government covers, a tabletop in a cafe in central Budapest, October 9, 2012. Hungary's government launched a media campaign on Tuesday saying it would not "give in to the IMF" just weeks before Budapest hopes to resume talks with international lenders on a financial safety net to bolster its shrinking economy. The advertisment reads, "What do we expect from the IMF? Respect, and trust! We will not give up Hungary's independence!" REUTERS/Bernadett Szabo (HUNGARY - Tags: POLITICS BUSINESS)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.