Kevesebben váltottak

Szombat éjfélig mondhatták fel kötelező gépjármű-felelősségbiztosításukat (kgfb) azok az autósok, akik januártól másik biztosítónál vagy ugyanannál a szolgáltatónál, de új feltételek szerint fizetnék kötelezőjüket.

– Az eddigi adataink alapján az előzetesen várt félmilliónál jóval többen, a tavalyi egymilliónál viszont lényegesen kevesebben váltanak biztosítást – mondta lapunknak Papp Lajos, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) elnöke. A biztosítóját 550-600 ezer ügyfél cseréli le, míg eddigi szolgáltatójánál további 250 ezer autós köti újra szerződését, vagyis összesen 800-850 ezer váltóra lehet számítani. A zsugorodás mértéke megegyezik a tavalyi, illetve a két évvel ezelőtti kampányban tapasztalttal, az oka pedig az, hogy egyre több az olyan szerződés, amelynek évfordulója nem esik egybe a naptári évvel – becslések szerint a négymillió kgfb-ből másfél milliónál már ez a helyzet.

Az FBAMSZ tapasztalatai alapján a kampányban újrakötők díja tíz százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. A pénzügyi felügyelet (PSZÁF) adatai szerint a biztosítási adóval együtt az átlagtarifa a 2011-es újrakötési időszakban 17,8 ezer forint volt, ez csökkent tehát most 16 ezer forintra. Az így megspórolt összeg egy részét az autósok visszaforgatták biztonságuk növelésére, az idei kampányban minden korábbinál többen választanak kiegészítő biztosítást is kötelezőjük mellé. A váltók negyede az új szerződéssel együtt valamilyen egyéb biztosítást is kötött –tette hozzá Papp Lajos.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.