Együttműködést tervez a Rába és a Volvo

Amiről már régen beszéltek a piacon, most megvalósult: stratégiai együttműködési szándéknyilatkozatot kötött a közelmúltban állami irányítás alá került Rába Járműipari Holding a Volvo Bus Corporationnel a buszpiacon való közös megjelenésről. A Volvo és a Rába megvizsgálja üzleti együttműködésük kiterjesztésének lehetőségét a magyar autóbuszpiacra – derül ki a közös közleményből. Felmerül a kérdés: önmagában a magyar piac megfelelő nagyságú-e ahhoz, hogy a gyártás eredményes legyen?

Alighanem az ezekre vonatkozó feltételeket igyekeztek tisztázni, hiszen a közlemény úgy fogalmaz: a két fél rögzítette a partneri kooperáció alapelveit és a megvalósítandó üzleti modell részleteit. Megemlítik, hogy a magyar piacra a tömegközlekedési járművek előállítása itthon lokalizált gyártással és a lehető legnagyobb magyar tartalommal történhet. A járműbe épített hazai tartalom fokozatos lokalizációval elérheti a 30 százalékot. Ezt piaci források a magyar fél számára „kellemes” mutatónak nevezték. A közösen gyártandó járművekben felhasznált importalkatrészeket a Volvo további megrendeléseivel ellentételezi, ami pedig akár további Volvo-megrendeléseket jelenthet a győri székhelyű cég számára.

A vizsgálatok pozitív lezárása esetén a szerződéseket már a jövő év első negyedében megkötik. A Rába szerint amennyiben elindul a gyártás, a magyar döntési központú vállalatnál új munkahelyek jöhetnek létre a hazai igényekre szabott termékek gyártásával. Az ellentételezés nyomán pedig tovább bővülhet a Rába-csoport fő kompetenciakörének tekintett futóműüzletág stratégiai lehetőségeinek köre.

A bejelentés nem meglepő, hiszen a menedzsment már jelezte, hogy 2012 végéig még érkezik egy nagy bejelentés – fűzték hozzá a fejleményekhez a KBC Equitas részéről. Az említett újabb, immár véglegesnek mondható szerződés viszonylag közeli időpontja arra utal, hogy a vizsgálatok előrehaladottak, és elég nagy a valószínűsége, hogy sikerrel zárulnak. Ezek alapján a KBC szerint a Rába-részvények a közeljövőben jó befektetések is lehetnek. A Rába jegyzése tegnap 886 forinttal nyitott a Budapesti Értéktőzsdén, ugyanakkor egy 11 órai bejelentés után az árfolyam hirtelen 906 forintig emelkedett, majd kora délután még magasabbra 917 forintig növekedett az ár.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.