Helyben jár a gazdaság

Szlovénia után Magyarország teljesítménye lehet a leggyengébb jövőre a régióban – a GKI Gazdaságkutató Zrt. előrejelzése szerint az idei 1,5 százalékos visszaesés után jövőre is csak stagnálni fog a hazai gazdaság.

Az átlagosnál sokkal rosszabb teljesítmény a befektetői biztonságot, belföldi keresletet és hitelezési tevékenységet egyaránt súlyosan rontó kiszámíthatatlan gazdaságpolitika következménye – állítják. Erre figyelmeztetett az IMF és az Európai Bizottság, és ezzel indokolta újabb leminősítését az S & P is.

A GKI szerint az újabb széles körű adóemelések és a többi jövő évi megszorítás hatására az államháztartási hiány idén és jövőre is 3 százalék alatt maradhat. Ennek fenntarthatósága azonban az intézet szerint kérdéses, így nem biztos, hogy jövőre kikerülünk a túlzottdeficit-eljárás alól. A jelenleg kedvező hazai pénzpiaci helyzet bármikor jelentősen romolhat. A jegybanki alapkamat folyamatos, 6 százalékra csökkentése hozzájárult az állampapírhozamok csökkenéséhez, bár ezt elsősorban a nemzetközi likviditás látványos bővülése tette lehetővé.

Ugyanakkor a belföldi piac és a hitelezés befagyása miatt a kamatcsökkentés nem segíti a növekedést, miközben erodálja a jegybank iránti bizalmat. A kormány láthatóan nem akarja az IMF/EU-megállapodást, ennek híján viszont a finanszírozás drága és kockázatos marad. A forint gyengülésének és a kamatok emelkedésének egyaránt fennáll a veszélye – írja a GKI.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.