Végleg elment az IMF?

A kormány nem erőlteti az IMF-tárgyalásokat, 3 hetet adott a szervezetnek, hogy megtegye javaslatait a jövő évi büdzséhez. A tárgyalásokra folytatására időpont sincs, az IMF nem is fog lépni, amíg a magyar kormány nem tesz határozott gesztusokat.

– A Nemzetközi Valutaalap szerint kevés az idő, én azt mondom, három hét sok mindenre elég – válaszolta érdeklődésünkre Varga Mihály tárca nélküli miniszter, akit arról kérdeztünk, mi várható a 2013-as költségvetés elfogadásáig, lesz-e addig előrelépés a hiteltárgyalásokban. A miniszter szavaiból az derült ki, hogy a kormány várja a hitelnyújtók (az IMF mellett az Európai Bizottság) javaslatait, amelyeket át lehet vezetni a büdzsén. 

Ám tapasztalatai szerint a másik fél túl rövidnek tartja ezt az időt ahhoz, hogy kiérlelt válaszokat tudjon adni, ezért az egyeztetéseken csak elvi jellegű állásfoglalásokat tudtak tenni. E benyomásait azokon az eszmecseréken szerezte a hiteltárgyalásokat vezető miniszter, amelyeket két hete folytatott Budapesten Irina Ivascsenkóval, az IMF budapesti irodájának vezetőjével, majd ezután Washingtonban Atanaiosz Arvanitisszel, a szervezet magyar missziójának vezetőjével. Az amerikai útján találkozott Alan Greenspannel, a jegybanki tevékenységet végző Fed egykori nagy hatalmú vezetőjével is.

Novemberben sűrűbbé váltak az egyeztetések, amelyek a személyes találkozókon túl telefonos és elektronikus úton folytak. A hivatalos hiteltárgyalások újabb fordulójának ugyanakkor nincs kitűzött időpontja, ezt Varga Mihály is elismerte. A háttéregyeztetéseken a beszédtéma a kormány három csomagja volt, amelyeket a 2013-as, a nyáron főbb vonalakban rögzített költségvetés hiányának három százalék alatt tartása érdekében kellett elkészíteni.

– A legélesebb vita a pénzügyi szektor adóztatása miatt alakult ki, ebben azóta sincs változás, az álláspontok nem közeledtek – jelentette ki lapunknak a miniszter. Szerinte a valutaalap kevésbé fogékony a magyar kormánynak a költségvetés és államadósság terén elért, Brüsszel által akceptált eredményeire, és elsősorban a gazdasági növekedés szerkezete érdekli. Elmondta, hogy a tervezett intézkedésekről hivatalos írásos állásfoglalást nem, ellenben szóbeli tájékoztatást kapott az IMF-től a megbeszéléseken. Világossá vált, hogy egyes területeken – mint a szociális juttatások plafonjának meghúzása vagy a közszférát érintő foglalkoztatási kérdések – közel áll egymáshoz a felek véleménye.

– Nem tartom valószínűnek, hogy miután az Országgyűlés elfogadta a jövő évi büdzsét, azt újra megnyitjuk – mondta arra a kérdésünkre, hogy mi lesz, ha a parlamenti jóváhagyás után állnak elő javaslatokkal a hitelnyújtók. – Addig van lehetőség konkrét javaslatok tálalására, amíg nem zártuk le a költségvetési vitát – nyomatékosította a kormány álláspontját.

Ma tehát még senki sem tudja, mikor folytatódhatnak a hiteltárgyalások. Az elmondottak alapján erre az idén alig van esély; a miniszter az idei folytatást sem zárta ki, igaz, maga jelezte, hogy a december második fele az ünnepek, szabadságok miatt eleve zsúfolt. A kapcsolat azután sem szakad meg, ha nem lesz megállapodás: az IMF az előző megállapodás utómonitoringja miatt még egy darabig állandó kapcsolatban marad a magyar kormánnyal.

 IMF: csak a felülvizsgálat

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) folytatja az eszmecserét a magyar kormánnyal, de jelenleg nem folynak hivatalos tárgyalások – jelentette ki csütörtöki washingtoni sajtótájékoztatóján Gerry Rice, az IMF külkapcsolatokért felelős igazgatója. "A programtárgyalásokon való érdemi előrelépéshez arra lenne szükség, hogy a (magyar) kormány világosan jelezze: az IMF-et és az Európai Bizottságot értékes partnernek tekinti a reform- és a kiigazítási folyamat tervezésében" – hangozatta Rice.

A valutaalap külkapcsolati igazgatója kijelentette, hogy a magyar gazdaság felülvizsgálatáról szóló, a IV. cikkely szerinti konzultáció folytatásával kapcsolatban az IMF egyezteti a magyar kormánnyal a lehetséges dátumokat. Mint mondta, az utolsó ilyen konzultációt 2012 elején tartották, és az IMF arra számít, hogy ezt 2013 elején folytatni fogják, mivel az ilyen eszmecsere a tagállamok, így Magyarország kötelezettségei közé tartozik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.