Mégsem lesz sávos a gázár

Lapunk információi szerint januártól maradhatnak a jelenlegi gázárak. Forrásaink szerint a kabinet egyelőre levette a napirendről a lakossági gázár sávosításának tervét. A korábbi elképzelések szerint jövő év januárjától az évi háromezer köbméter felett fogyasztó lakossági ügyfeleknek piaci gázárat kellett volna fizetniük.

Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyi helyettes államtitkára októberben azt nyilatkozta lapunknak, hogy e kör számára a lépés 18–26 százalékos tarifaemelkedést jelenthet. Jelezte, hogy ez a gázfogyasztóknak csupán a hat százalékát érinti, a nagycsaládosok pedig további kedvezményeket élveznek. Azt is elképzelhetőnek nevezte, hogy az évi néhány száz köbmétert fogyasztó háztartások számára viszont csökkentsék a tarifát. Ám ez utóbbiról nem láttak napvilágot részletesebb adatok.

Értesülésünk szerint a kabinet szintén az árcsökkentés kidolgozatlansága miatt halaszthatja a döntést. Vagyis addig nem lesz sávos lakossági gázár, amíg a sokat fogyasztók áremelése mellé nem társul a keveset fogyasztók árcsökkentése. Iparági körökből lapunknak megerősítették, fontosnak tartották volna a január óta változatlan gázár emelését oly módon, hogy csak a legtöbbet fogyasztó hat százaléknak emelnek.

Ezzel a vitával is összefüggésben állhat, hogy információink szerint Holoda Attila december 1-jei hatállyal benyújtotta lemondását. Híreink szerint nem önként állt fel, de nem is ellenkezett. Az érintett lapunk értesüléseit nem kívánta kommentálni. Az NFM megkeresésünkre közölte: Holoda Attila energetikáért felelős helyettes államtitkár 2012. december 1-jei hatállyal benyújtott lemondására tekintettel távozik a tárcától. Utódlásáról a későbbiekben születik döntés – írta a tárca.

Holoda Attila és Németh Lászlóné
Holoda Attila és Németh Lászlóné

Holoda Attilát augusztus 21-i hatállyal nevezték ki. Így a feladatot alig több mint három hónapig látta el.

A bányászati szakemberként ismert energetikai vezető elképzeléseiről október közepén lapunknak többek között megemlítette: a Moltól, ahol eurázsiai kutatás-termelési igazgató volt, 23 év után egy belső átszervezés révén, közös megegyezéssel távozott. Ezután Kovács Pál klíma- és energiaügyi államtitkár kérte fel a posztra. Szakmai céljai közé sorolta a kormányzat és a cégek közötti párbeszéd elmélyítését. A helyettes államtitkárság fő feladatainak nevezte az erőmű-fejlesztési, a távhőfejlesztési és az ásványvagyon-felmérési cselekvési tervek kidolgozását. A helyettes államtitkár kinevezésének előzménye más forrásaink szerint az volt, hogy az inkább atomipari érdeklődésű államtitkár, Kovács Pál mellett nem volt a tárca gárdájában a hagyományos energetikai területeken jártas és azt képviselő vezető.

A távozás hivatalos indoka egyelőre nem ismert. Egyes érintettek szerint a gázárral kapcsolatos vita állhat a háttérben, de mások cáfolták, hogy ez feloldhatatlan belső ellentétet szült volna. Más elképzelések szerint a helyettes államtitkár összetűzésbe kerülhetett a Fidesz gazdasági hátországával, mely állítólag komoly befolyással bír a fejlesztési tárca döntéseire, különösen Németh Lászlóné ez év eleji miniszteri kinevezése óta.

Sokan hasonló okokat láttak bele az államtitkári posztot Kovács Pál előtt betöltő Bencsik János tavaly év végi lemondásába is. Az nyilvánosságot kapott, hogy Bencsik János középtávon az energiaellátó rendszerek fenntartása érdekében elképzelhetőnek tartotta a lakossági tarifák emelését, ami a Fidesz köreiben ellenérzéseket váltott ki.

A jelek szerint az NFM-ben tényleg kevesen képesek huzamosabb ideig megmaradni a vezetői posztokon. Tavaly az energetikai államtitkárságon röviddel Bencsik János előtt Olajos Pétert mentették fel a zöldgazdaság-fejlesztési és klímapolitikai helyettes államtitkári posztról, majd nem sokkal utána maga a tárcavezető, Fellegi Tamás miniszter is vette a kalapját. Azóta számos klímaügyben jártas szakember szintén távozott. Az okokról rendre csak találgatások láttak napvilágot.

Ugyanakkor az atomipari múltú Kovács Pál, illetve korábbi titkárságvezetője, a jogász végzettségű Pőcze Orsolya a jelek szerint határozottan jól bírja. Ők 2009-ben kezdtek a tárca jogelődjénél. A kormányváltás után Kovács Pál helyettes államtitkár lett. Pőcze Orsolyát tavaly év végén zöldgazdasági és klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárrá, majd idén októberben atomenergia-ügyekért felelős helyettes államtitkárrá nevezték ki.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.