Kamionos óriásfúzió

Együttműködési megállapodást kötött a hazai árufuvarozási piac két meghatározó vállalkozása. Ennek keretében a Waberer’s Logisztika és a Szemerey Transport üzletrészeket, illetve részvényeket cserél. Az előbbi cég a Szemerey-részvények hatvan százalékának birtokába jut. Ezzel párhuzamosan a Szemerey, a belföldi hűtőfuvarozás és disztribúció piacvezetője a Waberer’s Logisztika üzletrészének 40 százaléka felett szerez ellenőrzést.

Mindez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg Wáberer György cége, a Waberer’s International Zrt. leányvállalata többségi befolyást szerez a Szemerey Transportnál, Szemerey Lórándnak a Waberer’s Logisztika tortájából fontos, mégis kisebb szelet jut. A Gazdasági Versenyhivatal jóváhagyására váró ügylet kívülről nézve nem feltétlenül hoz majd látványos változást, hiszen a vállalkozások saját nevük alatt és szervezeti kereteik között működnek tovább. Maradnak a saját ponyvák, logók. De azért az „összebútorozás” arra jó lesz, hogy a két cég optimalizálhassa eszközei, raktárai, átrakói használatát, összehangolja beszerzéseit, üzemeltetési feladatait, valamint ügyfélkapcsolatait.

A részvénycsere jelentőségét érzékelteti, hogy a két vállalkozás együttes éves árbevétele meghaladja a húszmilliárd forintot. Egyesített járműflottájuk mintegy hétszáz egységet számlál. Együtt több mint ezer logisztikai szakembert foglalkoztatnak. A részvénycserénél a Szemerey Transportot az motiválhatta, hogy egy erős befektetőtárs beszállása biztos hátteret teremt számára a hűtött élelmiszer-ipari termékek logisztikai piacán megszerzett pozíciói megszilárdításához és bővítéséhez. De a beszerzéseknél, így a járművásárlásoknál is jól jönnek a Waberer’s által biztosított árelőnyök. Nem elhanyagolható az sem, hogy a cég élvezheti a Waberer’s fuvarszervezési és informatikai rendszerének használatával járó versenyelőnyt. Wáberer György szemszögéből nézve a megállapodás beleillik az üzletember erőteljes terjeszkedéssel számoló üzleti filozófiájába. A Waberer’s International Zrt. 2500 kamionjával eddig is a legerősebb tag volt a hazánkban bejegyzett nemzetközi közúti fuvarozók klubjában. Olyannyira, hogy már csak néhány, érdemben vele összemérhető vállalkozással – mint a Horváth Rudolf Intertransport Kft., a Révész Logisztikai Holding Zrt. vagy a Gartner Intertrans Hungária Kft. – kell számolnia. Az Európa hatodik legnagyobb szakvállalkozásának számító Waberer’s-csoport tulajdonosa nem áll meg, a harmadik helyre hajt a „kontinensbajnokságban”. 

Waberer’s: cél az európai fuvarpiac harmadik helye
Waberer’s: cél az európai fuvarpiac harmadik helye
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.