Több száz milliárd forint a szabad forrás

– A takarékszövetkezetek több száz milliárd forint szabad forrással rendelkeznek ahhoz, hogy bővítsék hitelezésüket. Az ehhez szükséges pénzügyi csatornák kiszélesítését segítheti, hogy a TakarékBankban 38,5 százalékos részesedést szerzett a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) – mondta Varga Antal, az Országos Takarékszövetkezeti Szövetség (OTSZ) ügyvezetője.

A takarékszövetkezetek azt várják az állam szerepvállalásától, több közfigyelmet kap az a tény, hogy mintegy 500-600 milliárd forint szabad likviditással, azaz kihelyezhető összeggel rendelkeznek – közölte az OTSZ ügyvezetője. Az MFB azután vált a TakarékBank 38,5 százalékos tulajdonosává, hogy nemrég megvásárolta a Deutsche Zentral-Genossenschaftsbank AG-től (DZ Bank) a kisebbségi részvénycsomagot, miközben a mintegy 61 százalékos többségi tulajdonrész továbbra is a takarékszövetkezeteknél és az OTSZ-nél maradt. Varga Antal szerint az országban több mint 1400 fiókkal rendelkező takarékok lehetőségeit az is mutatja, hogy a takarékszövetkezetek részesedése a bankszektor forint betétállományából 10 százalék, a hitelállományából viszont csak 4 százalék.

Ebből következik az is, hogy amíg a bankszektor átlagos hitel/betét aránya még jelenleg is közel 120, addig az integrált takarékoknál ez az arány 50 százalék, azaz 100 forint betétre 50 forint hitel jut. Amikor az MFB segítségével a hitelezési kör bővítését szorgalmazzuk, akkor elsősorban nem az állami tulajdonú nagyvállalatokra gondolunk, hanem az MFB-vállalatcsoporthoz kötődő leányvállalatokra, azokkal üzleti kapcsolatban lévő vállalkozásokra, főleg a kkv-szektorban működő beszállítókra, valamint az önkormányzatokra – magyarázta az OTSZ ügyvezetője.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.