Lemeríti a kormány az áramszektort

A villamosenergia-szektor közműadó-fizetési kötelezettsége közel 20 milliárd forintra rúghat – derül ki lapunk számításából. Noha a három nagy áramszolgáltató csoport, az Elmű-Émász, az E.ON és az EDF Démász hálózathosszáról nincs központi nyilvántartás, és zömükben egyedi adatokat sem kívántak lapunkkal megosztani, különböző dokumentumok szerint a három csoport összesen közel 160 ezer kilométer vezetéket birtokol.

Mint arról a három csoport közül lapunknak egyedül nyilatkozó Elmű-Émász szóvivője, Boross Norbert tájékoztatott, hozzájuk körülbelül 45 ezer kilométer közművezeték tartozik. A német RWE-EnBW irányítása alatt álló csoport előzetesen mintegy ötmilliárd forintra becsüli az emiatt jövő évtől rájuk háruló pluszterheket. Boross Norbert figyelmeztetett, hogy a közműadó elfogadott szövegébe az adó vetítési alapjaként nem vezetékhossz, hanem nyomvonal hossz került, ami némileg csökkentheti a terheiket.

Így ugyan a közzétett vezetékhosszakat valóban nem lehet méterenként 125 forinttal beszorozni, de ha az igen sokfajta hálózatot működtető Elmű-Émász arányát a többiekre is rávetítjük, akkor mintegy 17 milliárdos összteher adódik. Az E.ON-tól nem kaptunk választ, az EDF Démász pedig azt közölte: a múlt héten a parlament által elfogadott törvénymódosítások energiaszolgáltatókat érintő részletei teljes mértékben még nem ismertek. A francia hátterű cég jelenleg elemzi a várható változásokat, ezért nem szolgálhat pontos adatokkal.

Árampiaci szakértők lapunknak a közmű-, illetve a szektorra szintén jövő évtől kivetett 50 százalékos nyereségadó kapcsán a többi közműágazathoz hasonló aggályokat hangoztattak. A tehernövekedéseket minden valószínűség szerint nem háríthatják át, mivel lakossági tarifáikat a kormány határozza meg. Noha nem lakossági díjaik szabadárasak, de a versenyhelyzet miatt ezek sem növelhetők a végtelenségig. Így az adóemelések egyértelműen a szolgáltatás színvonalának romlásához, kevesebb, rosszabb minőségű karbantartásokhoz és felújításokhoz vezetnek.

Ennek tovagyűrűző hatásai csak évek múltán ölthetnek testet gyakoribb áramszünetek vagy hosszabb helyreállítási idő formájában. Annak kapcsán, hogy a szolgáltatás minőségére is vannak magyarországi szabványok, melyek megsértése után büntetés jár, egy szakértő korábban lapunknak felvetette: példa értékű vita alakulhat ki egy ilyen szolgáltató és a minőséget kifogásoló hivatal között, ha a szolgáltató bizonyítani tudja, hogy az állam nem biztosít elegendő pénzügyi forrást a szolgáltatás minimális színvonalának fenntartásához sem.

Kevéssé terhelt a távhőszektor

Noha a távhőszektort szintén sújtja a közműadó, az iparág szakértői szerint az új teher nem haladja meg a néhány százmillió forintot. A messze legnagyobb fővárosi Főtávnak mintegy 500 kilométer hőtávvezetéke van, míg az országos hossz 1500–1800 kilométer közé eshet. Ennek adóterhe mintegy 200 millió forint.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.