Csak az esőben bízhatunk

A magyar gazdaság kilátásainak megítélésében nem látszik markáns változás: mind a gazdaságkutatók, mind az elemzők pesszimistán tekintenek a jövőbe. Bár a GKI Gazdaságkutató Zrt. konjunktúraindexe egyes ágazatokban – szolgáltatóipar, építőipar –minimális javulást mutatott novemberben, a mutató még mindig messze elmarad a 2008-as válság előtti szintjétől.

Az üzleti szféra és a lakosság jövőről alkotott véleménye összességében cseppet sem javult május óta. A pesszimizmus oldódására nagyon kevesen számítanak, miközben a felmérésben részt vevők nagyobbik fele a helyzet további romlásától tart. Elemzők szerint is kemény év elé nézünk. Szerencsések leszünk, ha 2013-ban elkerüljük a gazdasági visszaesést, és jó esetben is csak nagyon szerény, talán 0,1 százalékos lehet a növekedés.

Mindennek hátterében a három őszi kiigazítási csomag áll, amelyek komoly romboló hatást gyakorolnak a növekedésre – állítja Nagy Jenő, az ING befektetési igazgatója. A reálbérek folyamatos csökkenése és a folytatódó hitelkiváltások miatt a belső fogyasztás alacsony marad, ráadásul a beruházások is évtizedes mélyponton vannak, s a helyzet e téren nem is javul jövőre, mert a gazdasági bizonytalanság nem ad megfelelő táptalajt a fejlesztésekhez – sorolta a GDP bővülése ellen ható tényezőket. Hasonlóan látja a helyzetet Tóth Gergely, a Buda-Cash vezető elemzője.

Nemhogy a lendületet, de a fejlődésnek még a momentumait sem érezzük – mondta, hozzátéve, hogy a kormány jószerével az esőben bízhat, vagyis abban, hogy az idei aszály után jövőre egy jókor érkező csapadék révén feljavuló agrárium teljesítményével pluszba tudja majd fordítani a növekedés előjelét. Az euróövezeti piacok beszűkülése, a megrendelések csökkenése miatt az exportra termelő feldolgozóipar kilátásai sem rózsásak. A Mercedes-hatás, ami a kecskeméti autógyártás beindulásának és felfuttatásának gazdaságra gyakorolt robbanásszerű javulásában mutatkozna meg, sajnos egyelőre nem érzékelhető – hangsúlyozta.

A külföldi befektetők nélkül pedig nehéz lesz talpra állítani a gazdaságot – tette hozzá, megemlítve, hogy a szigorú költségvetési politika, a hiánycél tartása helyes ugyan, de fenntarthatóságát illetően komoly és el nem oszlatott kétségek merültek fel. Ami a Magyarország előtt sorjázó kockázatokat illeti, elég a mélyülő recessziót, a magas inflációt, a túlzottdeficit-eljárás lezárása körüli bizonytalanságokat, és nem utolsósorban az EU/IMF-hitelmegállapodás egyre csökkenő esélyeit (melyet most egyedül a piac kényszeríthet ki, a kormánynak ehhez a jelenlegi kedvező adósságfinanszírozási környezetben semmilyen érdeke se fűződik) felhozni annak illusztrálására, hogy helyzetünk mennyire „képlékeny”.

Sőt, Tóth Gergely szerint a magyar kormány részéről is jöhetnek még olyan unortodox lépések, amelyet negatív növekedési kockázatokat hordoznak. Komoly aggodalommal várja a piac például a jegybank vezetésének márciusban esedékes lecserélését és az új kurzus által követendő irányvonal meghirdetését.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.