Ultimátumot küldött Brüsszel

Az Európai Bizottság a következő szakaszba léptette a nyáron Magyarországgal szemben a kiskereskedelmi és a távközlési különadó, illetve a cafeteria-rendszer átalakítása miatt indított uniós kötelezettségszegési eljárásokat. Tegnapi levelében a testület két hónapot adott a magyar kormánynak arra, hogy a kiskereskedelmi láncokra és a távközlési vállalkozásokra még 2010-ben kivetett krízisadók alapjául szolgáló jogszabályokat összhangba hozza az uniós joggal. A bizottság szerint ugyanis az adók aránytalanul nagy mértékben sújtják a külföldi szolgáltatókat, így 91-92 százalékukat külföldi uniós cégek fizetik meg.

Ennél rövidebb időt, négy hetet adott a bizottság Magyarországnak arra, hogy megszüntesse az indokolatlan és aránytalan korlátozásokat az étkezési utalványok piacán. A korábban többszereplős cafeteria-rendszer (a SZÉP-kártya és az Erzsébet-utalvány) a terület újraszabályozása után állami kézben összpontosult. Így a kedvezményes adózású étkezési utalványok piacáról kiszorították az addig meghatározó francia cégeket, emellett a korábbi utalványok helyébe lépett Erzsébet-utalvány elfogadásának a jogát a Tescón és a Sparon kívül más külföldi láncok máig nem kapták meg.

Ha a magyar fél nem teljesíti határidőre a bizottság kérését, akkor az ügyet a luxemburgi Európai Bíróság elé utalják. A telekommunikációs szektorra kivetett krízisadóval összefüggésben októberben már bírósághoz fordult a testület, igaz, abban az ügyben azt kell eldöntenie a luxemburgi székhelyű szervezetnek, hogy ez az adóteher összeegyeztethető-e az uniós távközlési jogszabályokkal. A vonatkozó EU-s előírások szerint ugyanis a távközlési szektorra kivetett adóból származó bevétel kizárólag az ágazat speciális szabályozási költségeinek fedezésére fordítható, nem pedig a költségvetési lyukak befoltozására, ahogyan azt az

Orbán-kormány tette a bizottság értékelése szerint.

A Nemzetgazdasági Minisztérium tegnapi közleménye szerint „a bizottság nyitott kapukat dönget”, a parlament ugyanis – a testület kérésétől függetlenül – már döntött a különadók ez év végével történő kivezetéséről. Ugyanakkor a kormány meg van győződve arról, hogy a hatályos magyar szabályozás teljes mértékben összhangban áll az uniós joggal. A kabinet az adórendszer átalakítása során emellett olyan adónemek bevezetéséről döntött, amelyek hosszú távon is kiszámíthatóvá teszik az államháztartást – hívja fel a figyelmet a szaktárca.

A tét nagy, a távközlési és a kiskereskedelmi szektorból három év alatt összesen 270 milliárd forintot szedett be az állam, így ha az Európai Bíróság a bizottságnak ad igazat, az extraadóztatott cégek a kamatokkal együtt tetemes kártérítésre tarthatnak igényt, s ez alól az sem lehetne kibúvó, hogy a kormány közben kivezeti a különadókat. Ha a luxemburgi bíróság megállapítja, hogy a különadók diszkriminatívak voltak, a megsarcolt cégek akár közvetlenül az Európai Bíróságnál is indíthatnak pert az így elvont pénzek visszaszerzéséért. Nemrég a Hervis (vélhetőleg az anyacég, az osztrák Spar kezdeményezésére) már beperelte a különadó miatt a magyar államot a székesfehérvári bíróság előtt, s az ügy azóta kikerült Luxemburgba.

Vélhetőleg ezekre az eshetőségekre is gondolt a kormány, amikor az alkotmány átmeneti rendelkezéseibe az is bekerült, hogy ha valamely uniós testület elmarasztaló döntése miatt a költségvetésnek fizetési kötelezettsége keletkezik, akkor a kormány különadókat vethet ki azért, hogy ennek eleget tudjon tenni.

 

Visszakaphatják pénzüket a kereskedők. A Budapest Art Fair 2009-en kiállított egyik alkotás
Visszakaphatják pénzüket a kereskedők. A Budapest Art Fair 2009-en kiállított egyik alkotás
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.