IMF-tárgyalások: A tét az MNB, Matolcsy lehet a vezércsel

„Ki tudja?” – így reagáltak a Népszabadságnak kormányközeli források arra, hogy a 2014-es választások előtt létrejön-e a megállapodás a Nemzetközi Valutaalappal. Annak ellenére is bizonytalan válaszokat adtak, hogy nagy a külső nyomás. Az IMF-megállapodás hiányára és az elmúlt napok gazdasági intézkedéseire hivatkozva a Bank of America–Merrill Lynch minapi elemzése elkerülendőnek minősítette Magyarországot a befektetők számára.

„Törökországgal ellentétben, amelynek végeredményben nem volt szüksége az IMF-re ahhoz, hogy fenntartsa a piac bizalmát és a növekedést, Magyarország esetében nem áll fenn ez a luxus” – írták. A Fitch Ratings is tudatta korábban: az elmúlt időben olyan „szóbeszédet” hallottak, hogy Magyarország nem kívánja igénybe venni a nemzetközi segítséget. „Ez zavarna minket.”

Munkatársunk vezető fideszes politikusokkal és kormányközeli forrásokkal folytatott beszélgetéseiből azt szűrte le: ők valójában nem bíznak abban, hogy az EU megszüntetné Magyarországgal szemben a túlzottdeficit-eljárást, így a kormány részéről nincs „bizonyítási kényszer” Brüsszel felé.

Egyik forrásunk egyértelművé tette: ha az IMF-fel karácsony előtt vagy jövőre visszatérnének a tárgyalóasztalhoz, a bankadó éles vitapont lehet, de „csak a teher esetleges mérséklése lehet a tárgyalási alap, az is csak akkor, ha hatékony lesz az adóbeszedés”. Mint ahogy a tranzakciós illeték, az energiaszektor nyereségére kivetett különadó vagy a telefonadó esetén is „csak a kulcsokról lehet vitát nyitni, a megszüntetésről nem”.

– Az IMF-megállapodás sarokköve azonban nem a 2013-as költségvetés, hanem inkább az lehet, hogy jövő tavasszal, Simor András távozása után kit nevez meg Orbán Viktor miniszterelnök jegybankelnöknek, illetve hogyan változik az MNB hatásköre – mondta az egyik kormányközeli forrás.

A Nomura londoni elemzője is azt írta nemrégiben, hogy „a legfőbb kockázati esemény” az új jegybankelnök kinevezése lesz, valamint az, hogy az MNB monetáris tanácsának külső tagjai politikai irányítás alapján döntenek-e, illetve változik-e a devizatartalék felhasználásával kapcsolatos konzervatív szemlélet.

A kormányoldal egyik befolyásos politikusa szerint Orbán Viktor a lehető legkésőbb, csak március elején hozza majd nyilvánosságra az új jegybankelnök nevét. Valóban esélyes Varga Mihály és Matolcsy György is. (Az persze nem zárható ki, hogy a nemzetgazdasági miniszter neve csak azért forog, mert a piacok így megkönnyebbüléssel fogadnak minden más jelöltet.)

Forrásunk az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatóját, Töröcskei Istvánt sem zárta ki az esélyesek sorából, viszont Surányi Györggyel kapcsolatosan a lehető legszkeptikusabban nyilatkozott. A miniszterelnök állítólag Rogán Antalt is alkalmasnak tartaná, de a belvárosi polgármester számára reálisabb lehet később a főpolgármesteri poszt, különösen, hogy az ő szakmai életrajza nem éppen jegybankelnöki.

Az IMF részéről neuralgikus pontnak számít az MNB-re terhelt tranzakciós illeték kérdése is, az EU/EKB pedig a jegybanki tartalék felhasználásának tiltására figyelmeztetett az év elején. Egy a miniszterelnökhöz közeli politikus szerint viszont nem a jegybanki tartalék csökkenthetősége lesz a „legérdekesebb” kérdés, hanem a bankok jegybankban elhelyezett tartaléka, illetve az az után fizetendő kamat, ami a pénzintézetek és az MNB, ezen keresztül pedig végső soron a kormány költségvetési pozícióját is befolyásolja.

Matolcsy György gazdasági miniszter és a Fidesz-frakció új vezetője, Rogán Antal az országgyűlési bizottságban
Matolcsy György gazdasági miniszter és a Fidesz-frakció új vezetője, Rogán Antal az országgyűlési bizottságban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.