Mázlifaktor Matolcsy csomagjában

Nem tűnik megalapozottnak a harmadik Matolcsy-csomag két szerencsejátékos eleme, a Szerencsejáték Zrt.-től várt plusz tízmilliárd forint osztalék, illetve az online szerencsejátékok után remélt tízmilliárd forint adóbevétel.

Nem mintha az állami szerencsejáték-szervező ne lenne nagy befizetője a költségvetésnek, sőt: tavaly 181 milliárd forint forgalom mellett több mint 60 milliárddal gazdagította az államháztartást például a játékadó, a nyeremények után kifizetett szja, illetve a helyi adók révén, melynek a helyi önkormányzatok örülhettek. Ennek az összegnek a harmadik legnagyobb eleme volt az osztalék, amely a tavalyi év után 7,8 milliárd forintot tett ki. Ezt kellene Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint megfejelni még tízmilliárddal, ám ez nem lesz könnyű.

A társaság 2011-ben az előző évinél jócskán több, 8,9 milliárd forint üzleti eredményt ért el, az adózás előtti nyeresége pedig 9,2 milliárdra rúgott. A társasági adó levonása után az adózott eredmény 7,5 milliárd forint lett, amelyet az eredménytartalékból kiegészítve fizettek ki az említett mértékű osztalékként. Szakértők szerint ezt két módon lehetne tovább növelni.

A Szerencsejáték Zrt. már régóta dolgozik internetes fogadási oldalának kialakításán, melyet eredetileg a nyáron akart elindítani. Ezzel egy új területen jelenne meg a cég, amely így növelhetné árbevételét és ezzel az eredményét is. Más kérdés, hogy egyelőre bizonytalan, mikor is debütál az új portál, míg a lehetséges sikert jelezheti előre, hogy a cég árbevételéből a lottózókban játszható TippMix már most az ötös lottóéhoz hasonló szeletet jelent. A másik lehetőség a lottójátékok árának emelése. Erre legutóbb 2010 februárjában került sor, akkor 200-ról 225 forintra emelték egy szelvény árát. Ez az ötös, a hatos és a skandináv lottó részvételi díját is érintette, amit a gyártási és működtetési költségek növekedésével indokoltak.

Megkérdeztük a Szerencsejáték Zrt.-t, miből teremtenék elő a tízmilliárddal nagyobb osztalékot, amire azt a választ kaptuk, hogy a társaságnál „jelenleg is zajlik a 2013-as év üzleti tervezése, melynek véglegesítése a 2012-es eredmények ismeretében és a tulajdonos jóváhagyása után lehetséges. A Szerencsejáték Zrt. mind az adó, mind az osztalék befizetésének vonatkozásában a mindenkori tulajdonosi és a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően jár el.”

Egyelőre az online szerencsejátékok megadóztatásából várt tízmilliárd is elég bizonytalan. Mint arról beszámoltunk: a nemzetközi szerencsejátékcégeknek január óta van módjuk arra, hogy legálisan működjenek Magyarországon, a szabályozás azonban olyan rossz lett, hogy eddig egyetlen társaság sem élt a lehetőséggel, a költségvetés pedig egyetlen adóforinttal sem gazdagodott erről a területről. Pedig korábban Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár még arról beszélt, hogy így pótolnák a nyerőgépek betiltása miatt kieső játékadó-bevételt, ami éves szinten 30 milliárd forintot jelentene. A lapunknak nyilatkozó, internetes szerencsejáték- és sportfogadási oldalakat működtető cégek szerint ez utóbbi is könnyen összejöhetne, ám ehhez a jelenlegi jogszabályi környezet megváltoztatására lenne szükség, e nélkül még a Matolcsy György által remélt tízmilliárd is illuzórikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.