Szűrik a génkezelt táplálékot

Élelmiszer-kalauz tudatos vásárlóknak címmel kiadványt készített a Greenpeace a Magyarországon kapható élelmiszerek GMO-státuszáról.

Az interneten is hozzáférhető összeállítás számba veszi, hogy a 162 legfontosabb hazai élelmiszergyártó és -forgalmazó közül melyek garantálják a génmódosított összetevők mellőzését. A zöldszervezet kérdőíves kutatásának eredménye szerint a jelentősebb piaci szereplők kétharmada deklarálja, hogy az általa előállított vagy forgalmazott termékek génmódosítás-mentesek.

A három legnagyobb élelmiszerlánc közül a Spar a polcaira helyezett összes termék génmódosítás-mentességét garantálja; a Tesco csak a saját márkás termékeire vállalja ugyanezt, míg az Auchan és a legnagyobb magyar tulajdonban lévő élelmiszer-kereskedelmi cég, a CBA többszöri megkeresés ellenére is elzárkózott a válaszadástól. Szintén nem válaszolt a kisebbek közül többek között a Cserpes tejtermékcsalád, a Lipóti Pékség, a Mogyi és a Gyermelyi-termékek, a Szamos Marcipán-desszertek, a Minna és a Sissy tejtermékek, a sajtok közül pedig a Medve, Karaván, Mackó és Tihany Válogatás gyártója. A szörpök közül például a Szobi, a Piroska és a Pölöskei esetében nem vált egyértelművé a GMO-mentesség.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.