Játék a trafikban

Lottószelvényeket és sorsjegyeket is árusíthatnának a trafiktörvény alapján létrejövő nemzeti dohányboltok – áll Lázár János Fidesz frakcióvezető pénteken, a trafiktörvényhez benyújtott módosító javaslatában.

E szerint a dohányboltok falán nemcsak a nemzeti dohánybolt jelzés és a 18-as karika lenne látható, hanem a szerencsejátékra utaló felirat is. A nemrég elfogadott jogszabály alapján rövidesen elindul a trafikhálózat kiépítése, a területért felelős Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közzé is tette a dohánytermék-árusítás jogának koncessziós díjait.

A javaslat nem részletezi, hogy az egy éven át formálódott, időközben brüsszeli fórumokat is megjárt jogszabályt miért kell módosítani. A legvalószínűbb magyarázat, hogy tisztán a dohányárusításból nem biztos, hogy a kormány által tervezett 5-6 ezer üzlet zöme el tudná magát tartani. A dohánytermékek árát a gyártó határozza meg, a kereskedő haszna azon eddig is minimális, jobbára egy százalék alatti volt.

A sorsolásos szerencsejáték-termékek haszonkulcsa kedvezőbb, így az ötös és a hatos lottó esetében az eladási ár 5,5 százaléka, míg sorsjegyeknél 7-12 százaléka a haszon. Ugyanakkor a szerencsejáték-piac az új elárusítóhelyekkel nem nő, így a nemzeti dohányboltok a Szerencsejáték Zrt. meglévő eladóinak jelentenek majd komoly konkurenciát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.