Lefülelik a feketén dolgozókat

Egyre több cég bukik meg a be nem jelentett dolgozói miatt, egy év alatt másfélszeresére nőtt a számuk. A lefülelt társaságoknál az adóhatóság 1,1 milliárd forintos adókülönbözetet állapított meg.

A jövő évtől belépő kisadók (kisadózó vállalkozók tételes adója, kisvállalati adó) közül választók jól teszik, ha figyelnek arra, hogy ne érje őket be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásán a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV). Ez ugyanis kizáró ok, s a tapasztalatok szerint egyre intenzívebbé vált ezen a területen az adóhatóság munkája.

Mint a lapunknak küldött tájékoztatásukból kiderül, egy év alatt másfélszeresére emelkedett azon munkaadók száma, akiket be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásán értek az adóhatóság munkatársai: míg 2011-ben 2741 munkáltatónál találtak az ellenőrök feketén dolgozókat, idén október 19-ig már 4152 ilyen esetet regisztráltak. Vagyis az év végéig tovább nőhet ez a szám, jelezve, hogy a NAV különösen nagy figyelmet fordít erre a területre. Valamint arra is lehet következtetni a számokból, hogy a válság elhúzódása, a gazdaság visszaesése alkalmazkodásra kényszeríti a vállalkozásokat, amely során a jogszabályok megsértése is gyakoribbá válik. A be nem jelentett dolgozóval súlyos bírságot kockáztatnak a cégtulajdonosok, a mulasztási bírság összege akár egymillió forint is lehet. A NAV emberei a be nem jelentett módon foglalkoztatottak száma, valamint a minimálbér duplája figyelembevételével számolják ki az elmulasztott adót és járulékot, s ennek során abból indulnak ki, hogy a feketén alkalmazottat legalább három hónapig foglalkoztatták. Erre az összegre jön még rá az adóbírság és a késedelmi pótlék, összességében tehát többet veszíthet a munkaadó, mint amennyit nyert a feketén foglalkoztatással.

S nemcsak a munkáltató, hanem az alkalmazott is a kasszához járulhat, tőle a be nem fizetett személyi jövedelemadót fogja besöpörni a NAV. Az erre jutó adóbírság és késedelmi pótlék viszont már újfent a foglalkoztatót terheli.

Akadnak, akik a lebukás után újra ezt a módszert választják, ők – ha rajtakapja a NAV – súlyosabb megítélés alá esnek, esetükben nem ritka, hogy a törvényben maximált mértékű, azaz 1 millió forintos mulasztási bírságot állapít meg az adóhatóság. Az egyéb befizetnivalókat pedig úgy számolják ki, hogy a korábbi és a folyamatban lévő ellenőrzés kezdő időpontja közötti időszakban vélelmezik a be nem jelentett foglalkoztatást, mégpedig a minimálbér kétszeresének megfelelő összegig.

Leggyakrabban élelmiszerboltokban, kocsmákban, vendéglátásban akad horogra be nem jelentett alkalmazott. E tevékenységek elárulják, hogy elsősorban nem a nagy cégek élnek vissza a jogszabállyal, hanem a kis- és közepes vállalkozások.

A költségvetésnek milliárdos nagyságrendű károkat okoznak ezek a munkáltatók. A NAV szerint tavaly közel 1,1 milliárd, egy évvel korábban pedig csaknem 1,3 milliárd forint nettó adókülönbözetet állapítottak meg a be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatását feltáró ellenőrzések során.

Az éttermek környékén jó találati aránnyal dolgoznak az ellenőrök
Az éttermek környékén jó találati aránnyal dolgoznak az ellenőrök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.