Újabb termékkel lépne elő az ÁKK

– Immár végleges a határidő, jövő hét kedden indul a lakosságnak szánt új euró-állampapírok forgalmazása, a Prémium Euró Magyar Államkötvény (PEMÁK) – mondta a Népszabadság érdeklődésére Borbély László András, az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgató-helyettese. Ez az időpont az OTP Bank hálózatában forgalmazott papírokra érvényes, miután az Magyar Államkincstárnál csak néhány nappal később, november 26-tól lesz jegyezhető az új államkötvény. A szakember hozzátette: egyelőre az OTP Bankkal van aláírt szerződése az ÁKK-nak, ám zajlanak még tárgyalások, így könnyen elképzelhető, hogy november 20-án más hitelintézeteknél is megindul majd a PEMÁK forgalmazása.

Az Államadósság Kezelő Központ október közepén jelentette be új termékét, amely nem euróalapú, hanem euró-állampapír, azaz forintért nem, csak az európai közös pénzért lehet vásárolni a papírokból. Az új államkötvény hároméves futamidejű, és az eurózóna inflációja plusz 2,5 százalékos éves hozamot fizet, ami jelenleg öt százaléknál magasabb kamatot jelent. Az új termékből a belföldi magánszemélyek mellett külföldiek, sőt vállalkozások, de akár bankok is vehetnek. Utóbbiak számára azonban komoly visszatartó erő lehet, hogy az első körben felajánlott mennyiség ehhez a befektetői mércéhez mérve alacsony, „mindössze” 200 millió eurónyi (60 milliárd forint).

A bejelentés szerint évente kétszer, júniusban és decemberben fizet majd kamatot az ÁKK. Az értékesítési időszak egy év, míg a legkisebb címlet egy euró lesz.

Szakmai körök véleménye szerint az új állampapír komoly konkurenciát jelenthet a bankok euróbetéteinek. Jelenleg a legjobb akciós ajánlatok éves kamata 4-5 százalék között van, ráadásul ehhez jellemzően több száz eurót kell egyszerre lekötni, míg a PEMÁK azoknak is elérhető, akik ennél csekélyebb euróforrással rendelkeznek. A PEMÁK egyébként nem része az idei évre tervezett, négymilliárd eurós devizakötvénykibocsátásnak. Az ÁKK ugyanis ilyen céllal deklaráltan addig nem akar kilépni a nemzetközi piacra, amíg az EU/IMF-tárgyalások le nem zárulnak – erre vezethető vissza, hogy eddig ilyen papírral nem jelentkezett az állam.

Azt, hogy az ÁKK igyekezete a lakossági piacon nem hiábavaló, a múlt hét végén közölt számok is igazolják. Októberben a kifejezetten a lakosságnak szánt állampapírok teljes állománya 868,4 milliárd forintra emelkedett, ebből az idei növekmény megközelítette a 400 milliárd forintot. Csak októberben meghaladta a 60 milliárd forintot a bővülés mértéke, vagyis egy jól sikerült év végi értékesítés esetén a lakosságnál lévő állampapír-állomány akár meg is duplázódhat. Egyértelműen ezt a célt szolgálja a PEMÁK bevezetése is.

Ráadásul nem ez lehet az ÁKK „utolsó dobása”. Felvetésünkre Borbély László András megjegyezte: újabb, kifejezetten lakosságnak szánt, ám forintban jegyzett termék is körvonalazódik részükről. Mivel erről nincs még döntés, ezért további részletet nem kívánt elárulni a vezérigazgató-helyettes.

Borbély László András
Borbély László András
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.