Patai bedobta a törülközőt

Ígéretének megfelelően lemondott tegnap a Magyar Bankszövetség elnöki posztjáról Patai Mihály. Az UniCredit Bank elnök-vezérigazgatója a szervezet egy hónappal ezelőtti elnökségi ülésén jelentette be, hogy ha a parlament elfogadja a januártól bevezetendő tranzakciós illeték kulcsának egyről két ezrelékre emelését, és ezzel együtt a bankadó megígért felezésének elmaradását, akkor távozik a bankszövetség éléről. Ugyan az Országgyűlés hétfő este még csak arról szavazott, hogy beemeli az adótörvények jövő évi módosításai közé ezt a két javaslatot, s az adócsomag végszavazása várhatóan a jövő héten lesz, ám értesülésünk szerint Patai Mihály egyrészt nem látott reális lehetőséget arra, hogy a kormány érdemben változtasson az elképzelésén, másrészt most ülésezett a bankszövetség elnöksége, így az elnök megerősíthette távozási szándékát.

Patai Mihály három hete a Portfóliónak nyilatkozva váratlannak és megdöbbentőnek nevezte a bankokat sújtó különterhek további emelését, különösen azért, mert korábban két írásbeli megállapodást is kötött a bankszövetség és a kormány, amely ezt kizárta. – Megértem, hogy változnak a körülmények, és valaki nem tudja tartani az általa aláírt írásos megállapodást. Ilyenkor szerződésmódosítást szoktak alkalmazni, erre azonban nem adott lehetőséget a kormány – fogalmazott az elnök, akik vállalja a felelősséget az általa képviselt, együttműködésre épülő stratégia megbukásáért.

Távozásának okairól, körülményeiről szerettük volna tegnap megkérdezni Patai Mihályt, de titkárságán azt a választ kaptunk, hogy a távozásáról szóló hivatalos közleménynél (amely a lemondás okaként a módosítások hétfői parlamenti megszavazását jelöli meg) többet egyelőre nem kíván mondani.

A Magyar Bankszövetség elnöki székét Patai Mihály 2011 áprilisában vette át Erdei Tamástól, aki másfél évvel korábban csak annyi időre vállalta el a szervezet vezetését, amennyi az előző elnök, a 2008-ban három évre megválasztott, de ciklusának közepén, idő előtt távozó Felcsuti Péter mandátumából még hátravolt. (Erdei Tamás egyébként korábban négy cikluson keresztül, tizenkét évig irányította a szövetséget.) Patai Mihály megválasztásakor fő feladatának azt tartotta, hogy a kormányzati kapcsolatokban és a szakma ügyfélkapcsolataiban is olyan javulást segítsen elő, amely jelentősen hozzájárul a banki reputáció, a bankok iránti bizalom megerősödéséhez. Az előbbi téren láthatóan kudarcot vallott: bár elnöksége alatt két megállapodást is tető alá hoztak a bankok a kabinettel, utóbbi rendre felrúgja az abban foglaltakat. Ami a másodikat illeti, nagy előrelépést ezen a téren sem látni, igaz, ebben a kormány bankellenes kommunikációjának is komoly szerepe van.

Átmenetileg Gyuris irányít

A Magyar Bankszövetség megkezdte a rendkívüli közgyűlés előkészítését, amelyen elnököt, és az időközben megüresedett kisbanki képviseleti pozícióra új elnökségi tagot választ. Az alapszabály értelmében az átmeneti időszakra az elnöki feladatokat a szövetség alelnöke, Gyuris Dániel, az OTP Jelzálogbank elnök-vezérigazgatója látja el.

Patai Mihály és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter másfél évvel ezelőtt. A bankszövetség elnöke most felállt az asztaltól
Patai Mihály és Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter másfél évvel ezelőtt. A bankszövetség elnöke most felállt az asztaltól
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.