Osztrákok a kínaiak ellen

Kitört az osztrák–kínai háború az elektronikus útdíjtenderen. Az első csapást az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. hárította. Az útdíjberuházásért felelős társaság nem engedett az osztrák Kapsch TrafficCom AG és a Kapsch Telematic Services Telematikai Szolgáltató Kft. előzetes vitarendezési kérelmének, és nem zárta ki a versenyből a China International Telecommunication Construction Corporation (CITCC) csapatát.

Az osztrákok egyszerre öt helyen támadták a kínaiak állásait. Elsőként igyekeztek csapást mérni a CITCC egyik hiánypótlására: kritikájuk szerint a konzorcium a közbeszerzési eljárás kiírásával ellentétesen járt el jogi szakértője megjelölésekor. De támadták ellenfelük egyik jogi nyilatkozatát, egy szakemberük szakmai felkészültségét, valamint referencianyilatkozatait is. Ezenkívül a kínaiak részvételi jelentkezésének érvénytelenné nyilvánítására irányuló kérésüket igyekeztek alátámasztani azzal is, hogy szerintük a CITCC nem tett eleget hiánypótlási kötelezettségének.

Az ÁAK a Kapsch konzorciumának kérelmére a hét végén válaszolt. Levelük tanúsága szerint az elektronikusútdíj-beruházásért felelős cég nem tartja ellentétesnek pályázatával a CITCC jogi szakértőjének kijelölését, megfelelőnek tekinti a cég jogi nyilatkozatait, elfogadja a rendszer kiépítésében közreműködő szakember felkészültségének igazolását és referencia nyilatkozatait is. Az aláírási címpéldány és az aláírásminta hiányán pedig azért lép túl, mert ezt a két dokumentumot a kínai jogrend nem ismeri, így a magyar tender kiírása szerint azokat nem is követelhetik meg a pályázótól.

A CITCC így tovább versenyezhet a 6318 kilométernyi magyar utat lefedő díjrendszer kiépítéséért. A Kapsch csapata első, nem kötelező érvényű ajánlatában a legmagasabb, 165 milliárd forintos szállítási árat jelölte meg, a kínaiak ajánlata csupán 49,3 milliárd forintról szólt. Az összegekből a napokban kezdődő tárgyalásokon alakulnak majd ki a végleges ajánlatok.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.