Elhúzódika Malév felszámolása

A kiemelt nemzetgazdasági jelentőségű vállalatok felszámolásáról szóló szabályok szerint tegnap le kellett volna zárni a február harmadikán leállt, majd azt követően felszámolás alá került Malév Zrt. ügyét. Ez azonban nem történt meg, s nem is látszik a folyamat vége. Időközben sok hitelező, köztük volt dolgozók fontolgatják, hogy perre mennek az állammal, mint a cég meghatározó tulajdonosával szemben.

– A felszámolás alapvetően két okból nem fejeződött be: a társaságnak nincs könyvvizsgáló által is jóváhagyott mérlege, illetve a Malévet perelik például nem teljesítés miatt, de a cég is peres úton próbál hozzájutni kinnlevőségeihez – tájékoztatta lapunkat Varga Jenő, aki a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit Zrt. megbízásából vezeti a felszámolást. Mint mondta, a cég igazgatósága nyár végére készítette el a társaság mérlegét, de azt az október negyedikei közgyűlés nem fogadta el, mert a társaság könyvvizsgálója úgy találta, hogy az elkészített mérleg nem hitelesíthető.

Májusban számoltunk be arról, hogy a felszámolási eljárásban 170 milliárd forint hitelezői követelést regisztráltak. Hitelező az orosz Vnyesekonombank: a privatizációt követően többségi, majd kisebbségi tulajdonos csaknem harmincmilliárddal ragadt bent a cégben, akárcsak az ILFC amerikai repülőgép-lízingcég. Hitelező az állam is, a dolgozóknak pedig a cég kilencmilliárdnál is többel maradt adósa: a jogos járandóságok meghaladják a tízmilliárd forintot, miközben alig több, mint egymilliárdot sikerült kifizetni a bérgarancia alapból. Összesen 56 olyan dolgozó van a több mint 1200 fős Malév-állomány volt alkalmazottai közt, akik maradéktalanul megkapták járandóságukat. Éppen ezért a pilótákat tömörítő szakszervezet jogi lépésekre szánta el magát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.