Szabályos volt a tender, de eredményes lesz?

Papírja is van az Országos Mentőszolgálatnak arról, hogy szabályosan bonyolították le a bevetés- és mentésirányítási rendszerükre kiírt közbeszerzést (a beérkezett ajánlatok értékelését), s kedvező választ találtak a finanszírozással kapcsolatos kérdésekre is – értesült a Népszabadság.

A tendernek még sincs eredménye, noha már két hete ismert, hogy az értékelők az Invitelt javasolták nyertesként kihirdetni, pedig a cég ajánlata 59 millió forinttal túllépi a 2,269 milliárdos keretösszeget. (A kiírás a túllépést nem zárta ki.) Bár az uniós forrásoknak van tartaléka, ami ezt fedezné, az OMSZ mégsem hirdetett eredményt. Az e heti Figyelő arról írt, hogy még az utolsó pillanatokban sem tiszta a kép az eljárással kapcsolatban.

Pedig Vályi-Nagy Vilmos, a fejlesztési tárca illetékes államtitkára két hete egy parlamenti meghallgatáson napokon belülre ígért eredményt – igaz, a részletek kifejtése nélkül. Információink szerint tisztulhat a kép: az OMSZ ugyanis megkapta az illetékes ellenőrző szervtől a projekt szabályossági nyilatkozatát, vagyis az uniós források kontrolljára kijelölt szervezet szerint is rendben bonyolították a közbeszerzést. A financiális kérdések is tisztázódni látszanak: a mentők a Tiop támogatási szerződéshez 2010-ben beszerezték a Nemzeti Erőforrás Minisztérium egészségügyi államtitkárságának nyilatkozatát, amely kijelentette, hogy a projektben biztosított források túllépése esetén a minisztérium gondoskodik a szükséges fedezet biztosításáról az OMSZ költségvetésében.

A Szócska Miklós által aláírt dokumentum alapján tehát akkor is megvan a forrás a rendszer kiépítésére, ha az uniós források tartalékát valamiért nem használhatnák. Az új rendszernek jövő ősszel kellene startolnia, de ha ez nem sikerül, a mentők a következő öt év csaknem 11 milliárdos uniós forrásától eshetnek el.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.