Exportcsirke Vietnamba?

A baromfihús exportjához szükséges állat-egészségügyi exportbizonyítványok megszerzésének egyszerűsítéséről állapodott meg a Vietnamban tárgyaló Kardeván Endre vidékfejlesztési államtitkár.

A távol-keleti országban növelni az eladásokat szépen csengő ígéret, de a vietnami baromfipiac az ötven évvel ezelőtti magyarországira emlékeztet – húzzák alá ugyanakkor szakértők. – A helyiek ugyanis élve vagy frissen feldolgozva viszik haza a baromfihúst – mondta Bárány László, a Baromfi Terméktanács elnökségi tagja. A terméktanács szakemberei a helyi tapasztalatok alapján úgy vélik, még éveket kell várni, hogy változzanak a fogyasztási szokások, s nagyobb tömegek fogadják el a fagyasztott baromfit.

Vietnamban három nagyobb élelmiszerlánc – köztük a Metro és a Cora – is működik, de a forgalom jó része még mindig a hagyományos piacokon zajlik, a láncok részesedése csekély. Az élelmiszer-üzletágat a térség legjelentősebb cége, az évi 33 milliárd dolláros forgalmú thaiföldi Charoen Pokphand Group uralja. Három hazai cég szállít baromfit – döntően csirkelábat és szárnyat – Vietnamba, ám az európai baromfi végállomása rendszerint Kína, persze feketén. Kínába egyedül a brazil cégek szállíthatnak legálisan, noha a szárnyas iránti igény óriási.

Ezért a vietnami Hai Phong kikötőjéből és Hongkongból havi több ezer tonnás tételben szállítják a fagyasztott európai baromfit a kínai feldolgozókba – a csempészek tranzittarifája kilónként egy dollár. Bárány László szerint a Távol-Keleten a hazai és az uniós agrárdiplomácia igazi sikere a kínai baromfiszállítás adminisztrációs akadályainak lebontása lehetne.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.