Káros az árak befagyasztása

A magyarországi energiaárakról és a Gazprom ellen indított uniós vizsgálatról kérdeztük Maria van der Hoevent, a Nemzetközi Energia Ügynökség főtitkárát.

Az ügynökség dicséri Magyarország energiapolitikáját, de jól értem, hogy bírálják a közüzemi tarifák befagyasztását?

Az energiaárak mesterséges korlátozása, befagyasztása vagy támogatása meggyőződésünk szerint káros az energiafelhasználás hatékonyságára és a piacra. Erre rámutattunk a Magyarországról készült 2011-es jelentésünkben is. Természetesen tudjuk, hogy a változékony energiaárak jelentős terhet rónak a lakosságra. De vannak ennél hatékonyabb támogatási módszerek is, például a szociális rendszeren keresztül.

Mi a véleménye arról, hogy a magyar kormány a lakosság nonprofit ellátását várja el az ágazattól?

A mesterséges beavatkozások rossz hatást gyakorolnak az energiapiacra. A háztartási fogyasztók ellátása nagyon tőkeigényes, a kisfogyasztói rendszerek értéke a gáz- és az áramellátásban is a GDP jelentős részét képezik. Alapvető fontosságú például a lakossági csúcsigények kielégítése, ami miatt csúcserőműveket és gáztárolókat kell üzemeltetni, de senki nem fog ilyeneket létesíteni, ha a befektetők nem számíthatnak beruházásaik hiteles megtérülésére. Ha az államnak van elég pénze, akkor lehet olyat csinálni, amit említett, de nem gondoljuk, hogy ez egy jó döntés lenne.

Mi a véleménye arról, hogy az EU vizsgálatot indított a Gazprom ellen azzal a gyanúval, hogy a főleg általa ellátott tagállamokban, így Magyarországon is magasabb áron számláz, mint a kevésbé kiszolgáltatottakban?

Egy ilyen vizsgálat indítása az Európai Bizottság döntése, ami ellen semmi kifogásom. Fontosnak tartom az átláthatóságot, valamint az energiaforrások és a szállítási útvonalak sokszínűségének megteremtését. De az éremnek két oldala van. Jelenleg az EU-nak sincs egységes gázpiaca: területén sok szerveződés létezik, amelyek nem teljesen átláthatók. Ennek megteremtése az unió és Oroszország közös érdeke. Ugyanez igaz az árazásra is. A mai szerződésekben a gázárakat hol az olajéhoz, hol az azonnali gázpiacéhoz kötik. Ez jó, mert beindította a „gáz-gáz versenyt”, ami lenyomja az árakat. A hosszú távú szerződések nagyon hasznosak, de kérdés, érdemes-e ezeket az olajárhoz kötni.

Nem gondolja, hogy az EU-nak talán saját szabályait kellene kissé a valós ellátási helyzethez idomítania?

Ezzel várjuk meg a vizsgálat végét.

Az ellátás biztonságát veszélyeztetheti, ha nonprofit lesz a közműszektor
Az ellátás biztonságát veszélyeztetheti, ha nonprofit lesz a közműszektor
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.