Folytatódó 'E-Star Wars'

Lapunk információi szerint a komoly gondokkal küzdő E-Star Nyrt. pénteki közgyűlésén kilábalási lehetőségként felmerült, hogy a hitelek szorításában csődvédelmet kellene kérni. Ezt a vezetőség azzal vetette el, hogy nincs csődhelyzet. A kérdést nem érintő, mégis igencsak problémaközpontú anyagukat ugyanakkor a közgyűlés elfogadta.

Az E-Star hónapok óta több önkormányzattól is hiába követeli a hőszolgáltatási szerződései alapján neki járó díjakat. Így milliárdos behajtatlan tartozásai halmozódtak fel. A legnagyobb port Hódmezővásárhely ügye kavarta. A rendszerek kiépítésére viszont a cég az elmúlt évek során tízmilliárd forintnyi kötvényt bocsátottak ki 2012, 2014, 2015 és 2016-os lejáratra. Ezek jó részét magyar kisbefektetők vásárolták meg.

A helyzet már-már menthetetlennek látszott, amikor Orbán Viktor kormányfő – George E. Pataki igazgatóság tag, volt New York állambeli kormányzó jó barátja – két hete bejelentette: az állam kifizeti a helyhatóságok lejárt számláit. Azóta két nagy ügyfelüktől több mint kétmilliárd forint be is folyt. Igaz, ennek jó része adósságokra ment el.

Eközben viszont lejárt a kötvények első 1,4 milliárdos csomagja. A cég bejelentette, hogy nem tud fizetni. Egyszersmind felajánlották, hogy a lejárt papírokat 35, a többiekét 26 százalékos árfolyamon visszavásárolják. A most lejárt papírok tulajdonosainak kétharmada élt is a lehetőséggel. A fennmaradó egyharmadból immár bárki kezdeményezhetne felszámolást a cég ellen, a pénzükre váró bankokkal és egyes szállítókkal egyetemben. Ám információink szerint a közgyűlésen elhangzott: a vezetőség jelenleg egyetlen, formailag megfelelő beadványról sem tud, ami 30–60 nap múlva elvezethetne egy felszámolási eljáráshoz. Ugyanakkor egy ilyen helyzetet a vezetés minden bizonnyal csődkérelemmel előzne meg, melynek során egy sikeres hitelezői egyezség biztosíthatná a továbbműködést.

A cég a közgyűlés után – amelyről az egyik kisbefektető kezdeményezésére a sajtót kizárták – közzétette az elfogadott beszámolót. Ebben a problémamentes programok, illetve a hosszú távú tervek szinte helyet sem kaptak. A dokumentum ellenben részletesen taglalja a jelenlegi pénzügyi helyzetet, ami a folytatódó kifizetések ellenére továbbra is komoly hiányokat mutat. Azt már korábban bejelentették, hogy a fennmaradó félmilliárdnyi lejárt kötvény megvásárlására letétbe helyeztek 190 milliót. Több pénz viszont a jelek szerint nincs. Az elfogadott dokumentum szerint a vezetőség most a kötvényeket új kibocsátású E-Star-részvényekkel cserélné le.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.