Lakásra hangolt növények

Sok növénynek trópusi, szubtrópusi környezetet kellene mímelni a szobában.

A hideg évszak a kényesebb növények jó részét a szobákba kényszeríti, a szabadban maradtak levelüket veszítik és unalmas hónapok elé néznek. A rutinos növénybarátok pontosan tudják, hogy a rövidülő nappalok idején a pihenőre vonuló szobanövényeikkel mi a teendő. A népes társasághoz most kapcsolódók kedvéért, és a korábbi fiaskók miatt ilyenkor érdemes felhívni a figyelmet az öntözővíz mennyiségének csökkentésére, a tápoldatozás felfüggesztésére és a helyes hőmérséklet megválasztására, hogy csak a legfontosabbakat említsem.

Egy-egy lakás növényeinek összeállítása évekig tartó kísérletezés eredménye, kevesen vannak, akik tudatosan – pedig így kellene – válogatják lakótársaikat. Pedig a sok ezer, egymástól lényeges eltérő igényű szobanövényből lehetne olyanokat választani, amelyek jól érzik magukat, pontosabban elviselik a bizony szélsőségesnek mondható klímájú központi fűtéses, utólag szigetelt falú panellakást, vagy a növényi élet számára még ennél is borzasztóbb padlófűtést.

Szerencsére sokat a célirányos nemesítés edzett az emberi lakhelyhez. Szobanövényeink többsége szubtrópusi, trópusi erdők aljnövényzetének alkotója, ott szűrt fényben és állandó párában élnek. Strapabírók, másként az olyan örökzöld levelűek, mint a filodendron vagy a fikuszok néhány nap alatt elpusztulnának. A mérsékeltebb égövi tájakról származó ciklámen, nárcisz is jól bírja az ablakban, ahol legalább az egyik oldalról hűvös éri.

De a sivatagos vidékek pozsgás növényeire sem lehet sok panasz. Egy átlagosan fűtött lakásban veszteség nélkül túlélik a telet, feltéve hogy nem öntözik halálra őket. A szobanövények többsége – a világ bármely tájáról is kerültek hozzánk – igényli a néhány hónapos pihenőt, ami általában a téli hónapokra esik. Az eredetileg rögzült kódoláson csak különleges növényházakban lehet változtatni, ezért is kaphatóak ezekben virágszegény, virágzó cserepes növények és az északi féltekéről származó vágott virágok.

Klasszikus téli dísz a mikulásvirág és a karácsonyi kaktusz. Míg az előbbi egész éves tartása nem kezdő kertészeknek való, addig a karácsonyi kaktusz újravirágoztatása egyszerű. A karácsony tájékán vásárolt mikulásvirág sok mindent kibír, de még az alapos gondozás mellett is elvirágzik februárra, és áprilisig lehull az utolsó színes felső levele. Igazából eddig van esélye a legtöbb virágkedvelőnek a növényt életben tartani. A mikulásvirággal együtt élőknek már az is kihívást jelent, hogy elérjék: minél tovább megtartsa díszes felleveleit.

Aki eddig életben tudta tartani a növényt, talán felleveleit téli pirosodásra bírja, ha mostanában a lakásban már olyan helyen van, ahol naponta 12 óránál kevesebb – reggel 8-tól este 7-ig – megvilágítás éri. A karácsonyi kaktusz tartása viszont folyamatos sikerélmény a kertész számára. Ez a növény, mely egész évben gyűjteményünk csúfsága, karácsonykor rikító virágaival kárpótol. Az egész éves tartás trükkjeire következtetni lehet abból, hogy a brazil esőerdőkből került a téli magyar ablakokba.

Virágrügyei nyáron alakulnak ki, ilyenkor világos, de nem napsütötte helyen, szárazon kell tartani. Augusztustól bőségesen kell öntözni. Ha a szabadban van, akkor a fagyok beállta előtt óvatosan kell téli helyére vinni, mert a bolygatásra az apró virágrügyek eldobálásával válaszolhat. Karácsony táján jelennek meg a hajtások csúcsán fehér, piros, rózsaszín, lilásvörös virágai. Magas páratartalomra van szüksége: meghálálja a gyakori öntözést és a nedves kavicsaljat. Az elvirágzást követő hónapban hűvösebb helyen, visszafogott öntözéssel kell pihentetni. Tavasszal új hajtásokat hoz.

Pompa a lakásban

A téli virágzó növények sorában előkelő helyen állnak a programozható virágzású orchideák és broméliák, idetartozik a fokföldi jácint, sokféle hagymás, de az amarillisz mindenképpen. A fehér kála hajtatásával is érdemes próbálkozni. Rizómáit októberben, novemberben humuszos földdel töltött nagy cserépbe 3-5 centi mélyre kell dugni. A fejlődéséhez 16-18 fokos világos helyiségre van szüksége. Ha jól érzi magát, egész télen folyamatosan hozza virágait. A jázmin is kiváló, ráadásul intenzív illatú téli dísz. A sokféle korallvirágra is bízvást lehet a rövid nappalú téli időszakban számítani. Léteznek télen is virágzó gumós begóniák is.

A télen virágzó korallvirágokra biztosan lehet számítani
A télen virágzó korallvirágokra biztosan lehet számítani
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.