Kiegészítőkkel csábítanak a biztosítók

A januártól érvényes tarifák tegnapi közzétételével elindult az idei kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) kampány. Hogy a biztosítók díjstruktúrája idén sem lett egyszerűbb, azt jól mutatja, hogy az egy évvel korábbinál hat újságoldallal többre, 96 oldalra volt szükség a díjak megjelentetéséhez, miközben a kgfb-vel foglalkozó társaságok száma nem változott, most is tizenöten küzdenek az ügyfelekért.

A kárstatisztikák javulása, illetve a költségek csökkentése mellett azonban épp ez az összetettség teszi lehetővé, hogy az előzetesen vártnál valamivel nagyobb mértékben csökkentsék díjaikat a biztosítók. Az alkuszcégek első gyorsbecslései alapján a tavalyi kampányban kínáltakhoz képest átlagosan 5-10 százalékkal mérsékelték tovább tarifáikat a társaságok. A már amúgy is alacsony díjak miatt azonban ez a legtöbb autós esetében már nem jelent nagy spórolást: az idén átlag évi – a baleset-biztosítási adó nélkül – húszezer forintos tarifát legfeljebb egy-kétezer forinttal lehet tovább faragni.

Az átlag persze nagy különbségeket takar, akik az elmúlt két évben nem váltottak biztosítót vagy kötötték újra meglévő szerződésüket ugyanannál a társaságnál, most akár a felére is csökkenthetik díjukat. Igazán nagyot azonban azzal foghatnak az autósok, ha a kötelező mellett egyéb biztosításaikat is felülvizsgálják. A legtöbb biztosító kínál valamilyen együttkötési kedvezményt, amely a kgfb tarifája mellett jellemzően a casco és lakásbiztosítások díjából ad 30-60 százalékos engedményt. Kedvező ajánlatokra bukkanhatunk a kötelező mellé kínált kiegészítő biztosítások között is. A társaságok minden korábbinál többel, vagy három tucat ilyen szolgáltatással készültek az idei kampányra.

A népszerű, pár ezer forintért általában egy-egy kockázatra fedezetet nyújtó úgynevezett minicascók mellett egy sor hasznos kiegészítő biztosítás van még a kínálatban. Újdonság a Generali és a Genertel által a kötelező mellé ingyen adott bónuszbiztosítás, amely az ügyfél által okozott, 50 ezer forintnál kisebb károk esetén lehetővé teszi, hogy ne romoljon az autós besorolása. Hasonló konstrukcióval rukkolt elő a Wáberer Hungária is, amely átlagosan száz forintért, viszont összeghatár nélkül nyújtja ugyanezt – feltéve, hogy nem az ügyfele, hanem például egy rokon vagy barát vezette az autót.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.