Megszűnő magánnyugdíjpénztárak

Az OTP Magánnyugdíjpénztár levele után, amelyben azt vázolják fel a pénztár tagjainak, hogy végelszámolás útján megszűnhet a kassza, amennyiben az ügyfelek nem fizetnek kellő működésre szánt tagdíjat, adományt, hamarosan újabb hasonló tartalmú levelek születhetnek – mondta lapunknak az egyik pénztár igazgatóságában feladatokat ellátó szakember, aki az ügy politikai érzékenysége miatt név nélkül volt csak hajlandó nyilatkozni.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár levele után, amelyben azt vázolják fel a pénztár tagjainak, hogy végelszámolás útján megszűnhet a kassza, amennyiben az ügyfelek nem fizetnek kellő működésre szánt tagdíjat, adományt, hamarosan újabb hasonló tartalmú levelek születhetnek – mondta lapunknak az egyik pénztár igazgatóságában feladatokat ellátó szakember, aki az ügy politikai érzékenysége miatt név nélkül volt csak hajlandó nyilatkozni. A lehetséges megszűnések, egyéb változások várható bejelentésének egyik magyarázata, hogy a kasszák mögött álló szervezetek az év vége közeledtével újragondolják a jövő évi stratégiájukat. Nem lenne meglepő, ha a menedzsment több helyen is úgy ítélné meg: a jövő évre ezeket a veszteségeket jelentő költségeket „már nem akarják magukkal cipelni”, ezért még az év vége előtt tiszta vizet öntenek a pohárba, és javasolják a küldöttgyűlésnek a hozzájuk kötődő kassza megszüntetését. Másik lehetőség – magyarázta a szakember –, hogy teljesen leválasztják a nyugdíjpénztárat, így lényegében megszűnik az anya- és a leánycég kapcsolata, illetve az is egy megoldás, hogy a kasszát összevonják egy másikkal – bár ezeket a lépéseket már megtették ott, ahol ez felmerülhetett.

Selmeczi Gabriella volt nyugdíjügyi megbízott. Lezártak egy korszakot
Selmeczi Gabriella volt nyugdíjügyi megbízott. Lezártak egy korszakot

A szektormutatók pontosan visszajelzik, milyen nehézségekkel küzdenek a kasszák. A június végén még működő tizennégy magánnyugdíjpénztárból hat állt végelszámolás vagy beolvadás alatt. A szektor összesített működési eredménye az első negyedévhez képest ugyan már nem romlott tovább, de változatlanul negatív: az első fél évet összességében 203 millió forint mínusszal zárták a pénztárak. Január és június között öt magánnyugdíjpénztár ért el pozitív működési eredményt, a többi veszteséges volt. – A nyereséges kasszák sem a tagdíjbevételeknek köszönhetik az eredményt (azt már lenyeli az állam), hanem a működési célra kapott adományok billentették a pozitív tartományba a működtetést – vélik a piacon jártas szakemberek.

Erre azonban nem lehet hosszú távon támaszkodni, erre utal az OTP Magánnyugdíjpénztár levele is, amely szerint a 13 530 fős tagságból mindössze 1183 fizetett tagdíjat és csupán 11 fő támogatta működési célú adománnyal is kasszáját. A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) adatai szerint a még működő kasszák esetében az első fél évben a működési célú bevételek összesen 763 millió forintot tettek ki, ezzel szemben a működéssel kapcsolatos ráfordítások elérték a 966 millió forintot, vagyis összesítve több mint 200 millió forintos hiánnyal működtek a szervezetek.

– Ez pedig semmi jót nem vetít előre, a tagság aktivizálásán kívül nagyon kevés más lehetőség van a működés biztosítására – tette hozzá nyilatkozónk. Az egyik megoldás, ha a pénztár olyan támogatót szerez, amelyik biztosítja számára a költségeket. Ezt leginkább az anyavállalat tudná biztosítani. Ahol ennek a feltételei adottak, ott a felhalmozott működési tartalékokból lehet még finanszírozni a pénztár fennmaradását. – Pedig lenne miért a piacon maradni – folytatta a szakember –, mert a PSZÁF adatai szerint a pénztáraknál az első fél év végén még mindig jelentősnek mondható, 187,8 milliárd forintnyi vagyon maradt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.