Egymilliárddal tartozik az államnak a Mal Zrt.

A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) lezárta az alumíniumipari társaságokat érintő vizsgálatát, a több mint egy éven át tartó ellenőrzés során egymilliárd forintos állami követelést állapítottak meg a Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi (Mal) Zrt.-vel szemben – közölte a hivatal az MTI-vel. A privatizációs szerződésben vállalt környezetvédelmi kötelezettségek teljesítésének vizsgálatát a vörösiszap-katasztrófát követően rendelték el. A Kehi öt ügyben tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen, a nyomozás folyamatban van.

A bűncselekmények miatt bekövetkezett és számszerűsíthető kár kamatok nélkül 160 millió forintra tehető, a Kehi a vizsgálatok során egymilliárd forint összegű, még érvényesíthető állami követelést állapított meg, amely a Malt terheli. A bűncselekményekkel érintett kár nagy része ugyanakkor nem számszerűsíthető, példaként a környezetkárosítást, a köz- és magánokirat-hamisítást és a hulladékgazdálkodás rendjének megsértését emelték ki.

A Kehi a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. és a Mal között fiktív karbantartási szerződéseket talált, ezek alapján a DRV önköltség alatt értékesített évi mintegy 300 ezer köbméter ivóvizet a Mal részére. Az üggyel összefüggésben hűtlen kezelés miatt tettek feljelentést.

A Mal privatizációs szerződésével kapcsolatban megállapították, hogy a vállalt 15 éves időszak alatt a cég több környezetvédelmi feladatot nem vagy csak a hatóság által előírt határidőn túl teljesített. A környezetvédelmi mulasztások miatt és egyéb jogcímek alapján a Malt a Kehi számításai szerint mintegy egymilliárd forint, még érvényesíthető fizetési kötelezettség terheli, ezenfelül több olyan állami követelést is feltárt a hivatal, amelyek mára elévültek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.