Adományvonal: forintokból milliók

Közel tíz éve él a Magyar Telekom adományvonala, amely évente hat alkalommal segíti a nehéz helyzetben lévő civilszervezeteket abban, hogy támogatást kapjanak a magánemberektől a fennmaradáshoz. Két hónapig lehet hívni az 1788-as vonalat, hogy bármilyen szerény – vagy olykor nem olyan csekély – összeggel járuljanak hozzá a szervezet életképes működéséhez.

A Telekom az adományozók hívásainak összegét minden esetben saját kasszájából is kiegészíti. Idén, az esztendő utolsó két hónapjában a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségét segítik, akik tárcsázzak az „emberi hívószámot”.

A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége több mint 90 éve áll a hazai látássérültek szolgálatában. Ernyőszervezetként 22 tagegyesületet tömörít. Fő tevékenységeik közé tartozik az érdekvédelem és egyedülálló szolgáltatások díjmentes biztosítása tagjaik részére. Ez több mint 50 000 vak embernek ad lehetőséget arra, hogy az esélyegyenlőség jegyében élhesse hétköznapjait, információkhoz jusson, tanulhasson, dolgozni tudjon, önálló háztartást vezethessen, gyermeket neveljen, szórakozzon.

Széles körű segítség

Szolgáltatásaikról általában elmondható, hogy az országban egyedülállóak, a tagságnak ingyen vagy névleges összegért igénybe vehetők. De évről évre egyre nehezebb fenntartani a színvonalat, fejleszteni, bővíteni a kínálatot – tudtuk meg Benedek Zoltán nonprofit menedzsertől.

A vak, alig látó és gyengén látó embereket több módon is segítik: az országban egyedülálló hangoskönyvtárukban például irodalmi alkotások állnak az olvasók rendelkezésére. E könyvtár ma már nemcsak a látássérülteket, hanem a diszlexiásokat is segíti. Braille-könyvtáruk szintén páratlan Magyarországon. A vak emberek írásbeliségét, az önálló olvasást csakis úgy élheti meg a vak ember, ha ilyen könyvet vehet kezébe. De a Braille-könyvek előállítása igencsak költséges dolog, mert a halmozottan fogyatékos siket-vakok számára ez a könyvtár a szinte egyetlen használható irodalmi forrás.

A hálózat

Segédeszközboltjuk speciális eszközöket forgalmaz, amelyek a vak emberek életvezetését teszik könnyebbé. Az itt kapható közel 500-féle – látássérültek számára nélkülözhetetlen – termékből az állam kizárólag a fehér botot támogatja segédeszközként, annak is csupán egy fajtáját, ami rég idejétmúlt. A vakvezetőkutyaképzés is a szövetség feladata. Egy évben 12-16 segítőtárs átadására kerül sor, amiért az igénylő csak jelképes összeget fizet, de egy kutya betanításának költsége 1 800 000 Ft-ba kerül.

Bizonytalan jövő

Pályázatokból és adományokból próbálják likviditásukat fenntartani. A felmerülő költségeket a tagságra nem terhelhetik, mert nem képesek megfizetni. 2002-től 2009-ig változatlan volt a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének nyújtott állami költségvetési támogatás: évi 207 millió forint.

A reálértékben évről évre csökkenő állami támogatás egyre kevésbé teszi lehetővé a szervezet működését, szolgáltatásaik biztosítását. Az elmúlt időszak gyakorlatával szemben várhatóan a 2012-es évben a szervezet nem költségvetési soron kap állami támogatást, hanem pályázati úton várhat csak segítséget, amelynek elnyerése mindig esetleges.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.