A kormány Brüsszelre és már 2014-re koncentrál

A fő cél az, hogy lezárják a túlzottdeficit-eljárást. Orbán Viktor elsősorban arra a 495 millió euróra koncentrál, amit ezzel veszíthetünk.

„Először is hadd szögezzem le, hogy a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az Európai Bizottság júliusi küldöttsége nem támasztott meghatározott feltételeket. A megbeszélések a politika mozgásterének széles körére összpontosultak annak érdekében, hogy megmaradjon a makrogazdasági és pénzügyi stabilitás, kiegyensúlyozottabb és fenntarthatóbb legyen a kormány által tervezett pénzügyi kiigazítás, és megteremtődjenek a gyorsabb növekedés alapjai. A közszférát illetően a kormányon áll, hogy milyen mértékű és jellegű csökkentést hajt végre” – ezt Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviselője közölte a Levegő Munkacsoport vezetőjének írt válaszlevelében.

A dokumentumot Lukács András a hét végén hozta nyilvánosságra, miután az IMF-nek küldött levelében aggályait fejezte ki amiatt, hogy a hírek szerint a valutaalap a közszférának nyújtott állami hozzájárulás csökkentését követeli. Irina Ivascsenko már ezt megelőzően is nyilatkozott a magyarországi tárgyalások kapcsán, szombaton a Reuters hírügynökséget tájékoztatva azt írta: továbbra sincs időpont az IMF és a magyar kormány közötti tárgyalások folytatására.

Irina Ivascsenko
Irina Ivascsenko

Elsőként a Népszabadság számolt be múlt csütörtökön arról, hogy a kormányoldalon azzal számolnak: az IMF idén már nem jön vissza Budapestre tárgyalni. – Az IMF valószínűleg „zokon vette” a kormányzati fizetett hirdetéseket és az azok által teremtett valutaalap-ellenes közhangulatot, ezért „nem siet vissza a pénzéért” – számolt be lapunk a múlt héten.

Ezeket az információkat megerősítve másnap az Origo azt írta, hogy Varga Mihályt, a tárgyalásokért felelős minisztert Tokióban a „szőnyeg szélére állították” az IMF képviselői a kormányzati hirdetések miatt, és a hírportálhoz eljutott információk szerint „gyakorlatilag megszakadtak a tárgyalások”. Varga Mihály pénteken cáfolta, hogy megszakadtak volna a tárgyalások, viszont egy budapesti kerekasztal-beszélgetésen úgy fogalmazott: lehet megállapodás a magyar hatóságok és a nemzetközi szervezetek között, de a magyar kormánynak is vannak feltételei.

– A magyar kormány mind az Európai Bizottságnak, mind az IMF-nek megküldte a nemzetgazdasági miniszter által bejelentett kiigazítási lépéseket. Ezeket most értékelik a nemzetközi szervezetek, és a bizottság november 7-én közzéteszi a jövő évre vonatkozó előrejelzéseit.

Varga Mihály szerint az IMF és az EU „valószínűleg november eleje-közepe táján jelzi, hogy hogyan gondolják: tovább tárgyalunk, vagy nem tárgyalunk tovább”. A miniszter szerint a tárgyalások sorsa azon múlik, mennyire értik meg Brüsszelben és Washingtonban, hogy ennek a kormánynak van saját elképzelése, saját programja, és egy hitelmegállapodással hozzá lehet tenni ehhez a programhoz. Ha ezt nem ismerik fel, akkor nagyon sokáig fognak húzódni a tárgyalások, és a végén nem lesz eredmény. „Mi azon vagyunk, hogy legyen megállapodás” – jelentette ki Varga Mihály.

A Reuters budapesti irodájának küldött írásos válaszában szombaton Irina Ivascsenko hangsúlyozta: a kormány legutóbbi adóügyi intézkedései szembemennek az IMF ajánlásaival. „Mint korábban már kifejtettük, szerintünk a költségvetési kiigazító intézkedéseknek a kiegyensúlyozott konszolidációra kell összpontosítaniuk ad hoc adóintézkedések helyett” – fogalmazott. Lapunknak az egyik ismert fideszes politikus azt mondta: a kormány és a miniszterelnök mindenekelőtt azt szeretné elérni, hogy a Magyarországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást Brüsszel lezárja.

Orbán Viktor elsősorban arra a 495 millió euróra koncentrál, amit elveszíthetünk a kilátásba helyezett szankcióval, hiszen ez az uniós forrás a fejlesztések garanciája sok helyen, és a szalagátvágások a 2014-es kampányban fontosak lesznek. Emellett a kormány azzal számol, hogy ha az uniós pénzügyminiszterek decemberi ülésükön rendben lévőnek találják a 2013-as költségvetést, és teljesíthetőnek a háromszázalékos hiánycélt, akkor biztosan kapunk új időpontot az IMF-től. – Barbara Kaufmann az uniós gazdasági és pénzügyi bizottság főosztályvezetője, és ha ebben a minőségében rendben lévőnek minősíti a magyar számokat, akkor azt mint az IMF/EU-delegáció tagja is el kell fogadnia – fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.