Fenntartható kiigazítás kell

Az uniós pénzügyminiszterek tanácsa (Ecofin) által elfogadott ajánlásokban ott vannak a számok, az Európai Bizottság ehhez semmit nem tud hozzátenni – mondta egy forrásunk azzal kapcsolatban, hogy múlt pénteken Orbán Viktor miniszterelnök Brüsszelben arról beszélt, azt várja a testülettől, pontosan mondja meg, mennyivel kell még korrigálni a költségvetést, hogy Magyarország elérje a három százalék alatti hiánycélt.

A kormányfő arra hivatkozott, hogy a múlt héten bejelentett második Matolcsy-csomag sem elégítette ki a bizottság várakozásait. – A nominális értékét is vizsgálják az intézkedéseknek, de azt is, hogy mennyivel sikerül strukturálisan csökkenteni a hiányt, vagyis az egyszeri hatású intézkedések nélkül mekkora a korrekció – magyarázta egy brüsszeli forrásunk.

A kiindulópontot (a bizottságnak és Magyarországnak is) a márciusi Ecofin-ülésen a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatban elfogadott ajánlások jelentik. A dokumentum szerint Magyarországnak biztosítania kell, hogy idén eléri a GDP-hez viszonyított 2,5 százalékos hiánycélt, és további strukturális jellegű intézkedéseket kell meghoznia, hogy a 2013-as deficit „jóval alatta legyen” a háromszázalékos küszöbnek. Ezért a tanács arra kéri fel Magyarországot, hogy tegye meg a szükséges strukturális erőfeszítéseket annak érdekében, hogy 2013-ban elérje a 2,2 százalékos hiánycélt úgy, hogy a középtávú költségvetési cél fennmarad.

Akkor a pénzügyminiszterek úgy döntöttek, júniusban felülvizsgálják, hogy az ajánlásoknak megfelelően a magyar kormány fenntartható, konkrét intézkedéseket fogadott el és foganatosított. Júniusban ennyiben elismerő volt a bizottság, majd a tanács véleménye, hiszen feloldották a kohéziós támogatások részleges felfüggesztésére vonatkozó szankciót. Hogy mit gondol a bizottság a hiánycél fenntarthatóságáról most, ez fog kiderülni a 27 tagállamra vonatkozó, november 7-én megjelenő őszi gazdasági előrejelzésből. A bizottság ez alapján javasolja majd a következő lépést, amire a pénzügyminisztereknek kell rábólintaniuk. A bizottságnál egyelőre azt mondják: bármi lehet a szankcióktól az eljárás megszüntetéséig.

A Nemzetgazdasági Minisztériumban nem számítanak arra, hogy a bizottság még november 7. előtt jelezné egy további költségvetési kiigazítás szükségességét – erről a tárca sajtóosztálya tájékoztatta az MTI-t. Cséfalvay Zoltán államtitkár szerint erre nincs is szükség, mert a már bejelentett intézkedések elegendők lesznek a hiánycél tartásához. Mindenesetre Magyarország kész minden szükséges intézkedést megtenni azért, hogy kikerüljön a túlzottdeficit-eljárás alól – mondta csütörtökön egy londoni háttérbeszélgetésen.

Bár a bejelentett két csomag egyenlegjavító hatása kisebb a kormány által számoltnál, így is elég lesz a hiánycél tartásához – erről már Kovács Árpád beszélt egy tegnapi rendezvényen. A Költségvetési Tanács elnöke emlékeztetett: az elmúlt években az európai intézményekkel való vitának „végig az volt a lényege, hogy ne egyszeri bevételekből tartsuk a költségvetési egyensúlyt, még akkor is, ha az éppen szabályos, hanem próbáljuk meg a folyó kiadásokat folyó bevételekkel fedezni”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.