Találgatják, ki lesz Bernanke utóda

A várható személycserék hatásait elemzik az Egyesült Államokban, ahogy az elnökválasztási küzdelem árnyékában kedden kétnapos ülést kezdett az amerikai jegybank (Fed) nyílt piaci bizottsága. Kulcsposztokon kényszerül változtatni Barack Obama elnök, ha november hatodikán győztesen kerül ki a csatából, hiszen Timothy Geithner pénzügyminiszter jelezte: az év végén távozik hivatalából. S mint a The New York Times kedden megszellőztette, Ben Bernanke jegybankelnök is úgy nyilatkozott baráti körben, hogy nem vállalna egy harmadik fordulót a Fed élén 2014 elejétől. A republikánus jelölt, Mitt Romney már közölte, ha ő költözik be a Fehér Házba, eleve nem Bernankéra esne a választása. Az esélyesek között lehet tanácsadója, Glenn Hubbard, aki azonban nyilatkozataiban méltatta Bernanke tevékenységét. Akárcsak a másik esélyes, Gregory Mankiw volt fehér házi tanácsadó.

Romney magatartását az magyarázza, hogy republikánus körökben élesen bírálják a jegybank értékpapír-vásárlási, azaz „mennyiségi könnyítési” politikáját, annak esetleges inflációs hatása miatt. A vita felélénkült azt követően, hogy a szeptemberi ülésen a nyílt piaci bizottság úgy döntött: a lanyha fellendülés miatt meghirdeti a lazítás harmadik fordulóját, s havonta negyvenmilliárd dollárért vásárol jelzáloggal fedezett, s az államközeli jelzálog-hitelezési ügynökségek (Fannie Mae, Freddie Mac) által kibocsátott értékpapírokat. S most a piacon azt várják: a Fed decemberi ülésén bejelenti, állampapírokat is vásárolni fog, hogy felpörgesse a gazdaságot, és csökkentse a túlságosan magasnak ítélt, jelenleg 7,8 százalékos munkanélküliséget.

A kétnapos Fed-ülésnek az érdekessége az lehet – hiszen a nulla százalékot közelítő alapkamat még sokáig marad –, hogy miként ítélik meg a gazdasági kilátásokat. A harmadik negyedévi növekedési adatot pénteken hozza nyilvánosságra a kormányzat, s a Reuters felmérése szerint az elemzők 1,8 százalékos évesített ütemre számítanak, a második negyedévi 1,3 százalék után.

A monetáris politika szerepét illető vitát feltűnően kiszínezte William Dudley, a New York-i tagbank elnöke. Vállalkozók előtt mondott beszédében csalódást keltőnek nevezte az amerikai gazdaság teljesítményét, amely 2009 óta éves átlagban csak 2,2 százalékkal bővült, s ennek a visszafogott iramnak az az oka, hogy nincs elegendő kereslet a gazdaságban. S a költségvetés a kezdeti nagy ösztönző programok miatt elérkezett lehetőségei határaihoz. Ám Dudley szerint mára egyértelművé vált, hogy a jegybanki politika – a nullaszázalékos irányadó kamat és a két korábbi könnyítési szakasz ellenére – nem volt eléggé agresszív a gazdasági fellendülés előmozdításának támogatásában. Ez a felismerés hozta magával a harmadik könnyítési programot.

A Morgan Stanley és a Bank of America elemzői azonban olyan tanulmányokat publikáltak, amelyek szerint a Fed eddigi erőfeszítéseit hatástalanítja az a bizonytalanság, amely a jövő évi költségvetési folyamatokat övezi. Ha érvénybe lépnek az adóemelések és a tervezett kiadáscsökkentések, akkor recesszióba süllyed a gazdaság, súlyos globális következményekkel. Az elnökválasztások után, az új erőviszonyok ismeretében kellene egyetértésre jutnia a két pártnak abban, hogy a deficitcsökkentés milyen pályája mentén kerülhető el a visszaesés, illetve gyorsítható a növekedés üteme, s hogy ebben végül is milyen segítséget nyújthat a jegybank, kinek a vezényletével, s milyen filozófia keretében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.