Az EKB előtt a javaslat

– Az Európai Központi Bankkal (EKB) nem történt konzultáció a törvényjavaslat ügyében. A témában szakértői szintű tárgyalásokat folytat a bank és a magyar kormány – tájékoztatta a Népszabadságot az EKB a közigazgatási tárca (KIM) múlt héten benyújtott javaslatával kapcsolatban.

A parlament honlapján olvasható módosítás értelmében a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) ellenőrzési jogköre kiterjedne a Magyar Nemzeti Bankra (MNB) – illetve minden olyan cégre, amelyben közvetlenül vagy közvetetten tulajdonos az állam, így a tőzsdei vállalatokra is. Erről múlt héten elsőként számolt be lapunk.

Látogatóközpont a Magyar Nemzeti Bankban. Mindenre rálátása lenne a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak
Látogatóközpont a Magyar Nemzeti Bankban. Mindenre rálátása lenne a Kormányzati Ellenőrzési Hivatalnak

A szaktárca cikkünk megjelenése után, múlt pénteken kiadott egy közleményt, melyben azt állítják, hogy a kormánynak nem áll szándékában úgy módosítani az államháztartási ellenőrzésről szóló törvényt, hogy a Kehi felhatalmazást kapjon a jegybank ellenőrzésére. Mint írták, a Kehiről szóló hatályos kormányrendelet is rögzíti, hogy a hivatal nem folytathat vizsgálatot az MNB-ben (a rendelet egyébként alacsonyabb szintű jogszabály, mint egy törvény, s bármikor megváltoztatható, vagyis egy új helyzethez igazítható, ezért ez a hivatkozás nem tűnik elégséges magyarázatnak a szaktárca részéről).

Annak érdekében, hogy a kormányzati szándék világos legyen, módosítani fogják a parlamenthez benyújtott módosítót – közölték. Ez arra utal, hogy a módosítás szövegét pontatlanul fogalmazták meg a KIM-ben.

A javított verziónak egyelőre nincs nyoma a parlament honlapján, ellenben az EKB válaszából az derül ki, hogy a jegybank mellett a frankfurti székhelyű intézmény sem kapott előzetesen felvilágosítást a törvénymódosításról. Az MNB – miután nem hivatalos formában értesült a javaslatról – elküldte állásfoglalását a KIM-nek, jelezve, hogy a módosítás sérti az MNB függetlenségét, és felesleges, mert a jegybanki felügyelőbizottság és az Állami Számvevőszék is rendelkezik jogosultsággal az MNB ellenőrzésére.

Az EKB-t is megkerestük, hogy mit szól a Navracsics Tibor vezette tárca javaslatához. A válaszukból kiolvasható, hogy valamiféle egyeztetés azért folyik a felek között az ügyben, de az nem hivatalos szintű.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.