Függőségben élünk

– Az ország külső energiafüggősége 62 százalékos, de a gáz tekintetében az arány 82 százalék, amin sürgősen változtatni szükséges – hangsúlyozta Holoda Attila, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium energiaügyért felelős helyettes államtitkára az Energetikai Szakkollégium jubileumi konferenciáján.

Az áramtermelésben 2030-ra a jelenlegi 40 százalékról 54 százalékra nőhet az atomenergia részaránya, de a szakember fontosnak tartotta a jelenleg megújuló energiák részarányának jelentős növelését a 8,79 százalékos jelenlegi részesedésről. Az unió felé 2020-ig 14,67 százalékot vállaltunk. Holoda elengedhetetlennek nevezte a magyar földben nyugvó nyolcmilliárd tonna szén kiaknázását, de mint mondta, szükségesek a gázegységek is.

A tervek szerint ösztönöznék az energiahatékonyságot is: az ország összfogyasztása 2030-ra nem nőhet öt százaléknál nagyobb mértékben, méghozzá a 2010-es szinthez képest. Az EU legújabb irányelve szerint a szolgáltatóknak 2014-től az éves energiaforgalmuk 1,5 százalékát kitevő hatékonysági beruházásokat kell megvalósítaniuk, ezzel 2020-ig a Paksi Atomerőmű termelésének 40 százaléka lenne megtakarítható – hangzott el a brit nagykövetség és a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. konferenciáján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.