Parlament előtt a „lex Járai” 2.0

Az induló biztosítóknak kedvező módosító javaslatot nyújtott be a parlament előtt fekvő adócsomaghoz Papcsák Ferenc fideszes képviselő. E szerint a társaságok kedvezményt kapnának a biztosítási adóból, amelyet az Országgyűlés még tavasszal fogadott el. A jövő januártól élő adóból egymilliárdos tárgyévi bruttó díjelőírás eléréséig 75, egy- és nyolcmilliárd forint közötti részére 50 százalék kedvezményt kapnának. A teljes közterhet csak az e feletti összeg után kellene leróniuk.

A biztosítók különadóját váltó biztosítási adót a társaságoknak casco, valamint vagyon- és balesetbiztosításokból származó díjbevételük után kell megfizetni, a casconál 15, a két másik termékkörnél tíz százalék a kulcs. Ha a parlament elfogadja Papcsák javaslatát, akkor évi kétmilliárd forint cascóbevétel után 112,5 millió forint biztosítási adót kell majd fizetni, míg a jelenleg hatályos szabályozás alapján 300 milliót kellene. Papcsák szerint az új biztosítók indítása jelentős tőkebefektetést igényel, s csak nyolc-tíz év után válnak nyereségessé. A képviselő szerint a piaci versenyt élénkíteni kell, s ezt a szempontot már a pénzügyi szervezetek különadójáról szóló törvény megalkotása során is figyelembe vették, ezért a javaslat elfogadása egyenlő elbírálást eredményező jog- és adóharmonizációs lépés lenne.

Azonban rosszul emlékszik: a pénzügyi szervezetek különadójáról szóló törvény nem tesz különbséget a biztosítók között, csupán párttársai szerettek volna keresztülvinni egy akkor „lex Járai” néven elhíresült módosítót.

Ez az induló cégeknek, többek között a Járai Zsigmondhoz, Martonyi Jánoshoz és Szapáry György miniszterelnöki főtanácsadóhoz köthető CIG Pannóniának hivatott adómentességet biztosítani. Előbb Rogán Antal nyújtotta be, majd visszavonta, arra hivatkozva, hogy ha túl sok kivétel lesz az adó alól (a takarékszövetkezetek és a pénzügyi közvetítők, így a CIG egyik tulajdonosa, a Brokernet is kedvezményezett lett volna), azt elvetné az Európai Bizottság. Pár nappal később, a költségvetési bizottságon keresztül azonban újra a ház elé került a javaslat. A parlament meg is szavazta, bekerült a törvényjavaslatba, az egészből csak azért nem lett aztán semmi, mert a kormány egy zárószavazás előtti módosítóval mégiscsak kivetette azt a jogszabályból. Az akkori hírek szerint maga Járai Zsigmond kérte a cégének évi több százmillió forint megtakarítást eredményező javaslat elvetését, mert már kellemetlenek voltak a személyét, és rajta keresztül a biztosítót érő támadások. Pedig a javaslat nem csak nekik kedvezett volna. Az Ergo Életbiztosító, a Genertel, az MKB Általános Biztosító, az MKB Életbiztosító és a Wáberer Hungária is profitált volna belőle. A mostani Papcsák-javaslat egyik kedvezményezettje a tavaly októberben indult, az idei első fél évben 1,3 milliárd forint díjbevételt elérő CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító, amely egyelőre gépjármű- , lakás- és utasbiztosítással foglalkozik. Mivel a korábbi elszámoltatási kormánybiztos elképzelése az adóteher csökkentését nem a biztosító indulásától, hanem a kezelt állomány nagyságától teszi függővé, még vagy tucatnyi kisebb vagyonbiztosítónak kedvezne. A CIG vezetése régóta lobbizik azért, hogy a jogalkotó az adózásban is akceptálja az induló biztosítók veszteségeit, de úgy tudjuk, a mostani elképzelés mégsem tőlük, hanem egy régebben működő, de kisebb piaci szereplőtől származik.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.