Nem lesz reváns

Felvázolta gazdasági kilábalási koncepcióját, egyben a 2014-es választások programjának kulcselemeit az MSZP. Mesterházy Attila pártelnök szerint részletes programot ennyivel a választások előtt nem szokás meghirdetni, de országjáró körútjukon azt tapasztalták, hogy az emberek, vállalkozások alternatívát várnak a legnagyobb ellenzéki párttól.

A pártelnök szerint a 2014-ben hivatalba lépő új kormány azzal szembesülhet, hogy a GDP a 2006-os, a fogyasztás a 2003-as, a beruházások pedig a 2000-es szinten lesznek akkor.

Ha az MSZP állhat a kormányrúdhoz, a gazdasági növekedésre és a munkahelyteremtésre, bizalomra építő, reális és végrehajtható programmal fogja a társadalmi jólétet és az esélyek kiegyenlítését szolgálni. A kilábalás öt pontja között első helyen említette Mesterházy a demokrácia, a jogállam és a jogbiztonság ismételt megteremtését. Szükség lesz még hiteles és végrehajtható gazdaságpolitikára, a foglalkoztatás bővítésére, a kkv-szektor megerősítésére és a hitelezés beindítására.

Utóbbi pontjához kapcsolódó javaslatuk a bankadó normális európai szintre történő mérséklése és a szektoriális különadók azonnali megszüntetése.

A közteherviselés igazságossá tétele érdekében át kell térni a progresszív jövedelemadózásra. Három kulcsot vezetnének be, az átlagjövedelem, illetve annak kétszerese lenne a sávhatár. (A KSH tegnapi jelentése szerint augusztusban 220 500 forint volt Magyarországon a bruttó átlagjövedelem.) Ez a párt szerint jelentős könnyebbséget jelentene a szerény jövedelműeknek, de a gazdagokat még nem ösztönözné adóelkerülésre. A tőkejövedelmeket is progresszíven adóztatnák, a kis megtakarítók és a milliárdosok egyenlő elbírálása nem tartható. A 10 százalékos társasági adókulcs határát visszaállítanák 500 millióról 50 milliós adóalapra.

Az MSZP a családi adókedvezmény teljes összegének igénybevehetősége mellett is síkra száll. Fontos célkitűzés a gazdaság kifehérítése, mert ebből lehet pluszpénzeket szerezni a forrásszűkével jellemzett időszakban. Itt a készpénzes fizetések korlátozása, a számlaadás szigorúbb ellenőrzése, a bürokrácia csökkentése és az átalányadózás széles körben történő elterjesztése játszhat katalizátorszerepet. A beszedett pluszpénzből lehet majd csökkenteni az áfát és a munkát sújtó terheket, de erre csak 2015. január elseje után lesz mód.

Kiemelten támogatnák a mikro-, kis- és középvállalkozásokat, a munkahelyteremtést. A kkv-ket a beszállítói programokon keresztül hoznák helyzetbe, mert azt látják, hogy sokan minőségi kritériumok miatt nem tudnak megfelelni a nemzetközi cégek magas szintű elvárásainak. A közmunkákra 2014 után is szükség lesz, de nem a mai formájában, hanem értékteremtő, produktív projektekbe kell az embereket bevonni, akár állami beruházásoknál. A munkanélküliségi járandóságokat emelnék, mert e tekintetben az EU-átlag alatti szintre süllyedtünk a kormány megszorító intézkedései nyomán. Mesterházy szerint a segélyt nem emelték olyan szintre, hogy az már ne ösztönözze az állástalanokat a munkaerőpiacra történő visszatérésre.

Magyarországot a választások után felvetetnék az euró előszobáját jelentő ERM–2-es rendszerbe, de ez nem jelenté automatikusan azt, hogy két évre rá bevezetnénk az eurót, csak az alkalmasságunkat bizonyítanánk ezzel.

A külkapcsolatoknál egy 1000 kilométer sugarú kört kellene húzni Magyarország köré, s erre kellene koncentrálni. Költséghatékonyság és logisztika szempontjából ez a legfontosabb célcsoport a magyar vállalkozások számára. Kína, Törökország és Oroszország is fontos piac marad, de nem anynyira, mint azt az orbáni keleti nyitás stratégiája gondolja.

Mesterházy Attila szerint a vitára bocsátott program tovább érlelődik a következő időszakban. Azt viszont leszögezte, hogy revánspolitikát nem fog folytatni az MSZP, mert ennek egyszer véget kell vetni, s előre kell tekinteni. Ez az ország érdeke – hangsúlyozta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.