Felszámolás küszöbén a Gyulai

A tegnapi borongós idő jól tükrözte az egyik legrégebbi élelmiszer-ipari vállalat helyzetét. A Gyulai Húskombinát Zrt. ellen a közelmúltban egy pécsi székhelyű vállalat nyújtott be felszámolási eljárást, egy nyolcmillió forintos lejárt követelés miatt. A húskombinátnak a törvényszék felé tegnapig kellett jeleznie, hogy képes-e fizetni. Arról is tájékoztatást kellett küldenie, hogy a cégvezető fizetőképesnek tartja-e az élelmiszeripari vállalatot. – Vannak bevételeink, ezt a viszonylag alacsony összegű számlát még ki is tudnánk valahogy fizetni – mondta lapunknak Ruck János vezérigazgató. Az elmúlt hetek azonban nem alakultak jól, mindez pedig oda vezetett, hogy a hitelezők nagyon óvatossá váltak, s például zárolták a Gyulai Húskombinát számláit. – Ezeket a körülményeket figyelembe véve sajnos azt kellett jeleznem a törvényszék felé, hogy a társaság nem fizetőképes.

– Mikor egymilliárdos összegű inkasszó van számlánkon, egy felelősséggel rendelkező ember nem állíthatja, hogy a működés pénzügyi oldala biztosított – tette hozzá az előzőekhez a vezérigazgató. A bíróságnak 60 napja van arra, hogy meghozza a felszámolás megindításáról szóló végzést. – Ez azonban alighanem még a héten megszületik – jegyezte meg a cégvezető. Ami bizonyos szempontból nem volna haszontalan: a gyors bírósági ügymenet mellett kevésbé kerülnének veszélybe a cég piacai.

A Gyulai kiemelt státusú vállalatként működik, vagyis az ilyen esetekben a Hitelintézeti Felszámoló Nonprofit (HFN) Kft. lesz a felszámolója, ha azt elrendeli a bíróság. Vagyonfelügyelőnek Trenka Gyulát nevezték ki, aki már egyeztetett is a város vezetőivel a termelés folytatásáról. Az szinte biztosra mondható, hogy a HFN a felszámolás alatt is működtetné a céget, ezért minél gyorsabban rendelik el az eljárást, annál több remény maradna a tevékenység folytatására. Ami már most sem zavartalan: a cég már nem tud minden nap termelni, mert ehhez nem biztosított a pénzügyi háttere. Korábban lapunknak úgy nyilatkoztak a vállalat vezetői, hogy a tartós és folyamatos termeléshez mintegy 1,5 milliárd forint forrásra lenne szükség. A piac részéről továbbra is jelentős az igény a termékek iránt, folyamatosan jelzik a vevők, hogy szükségük lenne a Gyulai termékeire.

A működést az átláthatóság hiánya biztosan nem akadályozná. – A cég könyvelése rendben van, könyvvizsgáló rendszeresen auditálta azt, a közelmúltban például NAV-vizsgálat is volt, ami mindent rendben talált – fogalmazott Ruck János. A dolgozóknak a szeptemberi bért is rendesen kifizették.

Új forgatókönyv?

Ha a Gyulai felszámolását valóban elrendelik, az igen kellemetlen lenne a kormány számára, hiszen augusztusban éppen Orbán Viktor miniszterelnök utasítására próbálták megmenteni a céget.

Ezt követően a Miniszterelnökséget vezető Lázár János irányításával – aki többször próbált érvelni a Gyulai érdekében – egyeztetést is tartottak a vidékfejlesztési tárcánál. Ott – információink szerint – elhangzott, hogy a működést fenn kell tartani a munkavállalók érdekében, ám a felszámolás szóba sem jöhet. Bármi is volt a megmentési stratégia, a jelek szerint másik forgatókönyvre kell felkészülniük a szereplőknek.

A Gyulai megmentésére több forgatókönyv is készült – a munkavállalók érdekében
A Gyulai megmentésére több forgatókönyv is készült – a munkavállalók érdekében
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.