Ráncfelvarrás a parlamentben

Többnyire kisebb kiigazításokra szolgál a kormány legújabb adócsomagja, amelyet múlt pénteken nyújtott be a parlamentnek. A ráncfelvarrás során egy-két mélyebb átalakításra is rászánta magát a kabinet, utóbbiak közé az életbiztosítás adózása és az illetékszabályozás átírása tartozik. Az életünket alapvetően nem forgatja fel a javaslat. A kormány ebben gondoskodik arról, hogy a félszuperbruttózás már korábban elhatározott és törvénybe is foglalt teljes kivezetése jövőre ne okozzon gondot az adóalap és az adóelőleg számítása során.

Változik egyes biztosítási termékek adózása. A törvényjavaslat értelmében 2013-tól a megtakarítási típusú biztosítások után adót kell fizetni. Így ha a munkaadó biztosít a munkavállalónak juttatás formájában ilyen biztosítást, akkor a jövedelem 1,19 százaléka után 16 százalék szja-t és 27 százalék ehót kell fizetni. De csak azon biztosítások után kell már jövőre adóval számolni, amelyeket 2013-ban kötnek, az idén év végéig létrejövő biztosítások kapnak három év haladékot. Év végén tehát nőhet az érdeklődés a biztosítóknál az ilyen termékek iránt.

Nagy reményeket fűztek anno az adónyilatkozatokhoz, melyeket egyszerűségükkel reklámoztak, de az adózók túl bonyolultnak találták, ezért a vártnál jóval kevesebb ilyen ív jutott el az adóhatósághoz. A javaslat azt ígéri, eztán minden sokkal szimplább lesz, s bár a feltételeket hosszabban sorolná az új törvény, mint a hatályban lévő, az megállapítható, hogy az adóról rendelkező önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozat ezentúl nem lesz kizáró feltétel az adónyilatkozat beadása során.

Előremutató változást hozhat az a javaslat, amely egységesen, egyetlen oldalra halmozná föl a magyar települési önkormányzatok által alkalmazott helyi adókat, a vállalkozások így könnyebben tudnak tájékozódni adófizetési kötelezettségeikről. A tervek szerint a helyhatóságoknak idén december 20-ig kell majd közölniük a 2013-tól hatályos adómértékeiket. Az adatokat a Magyar Államkincstár kezeli, az oldal január 5-én indul.

Az illetéktörvény átszabása egyrészt csökkenti a kulcsok számát (rokonsági foktól függetlenül két kulcsot kell alkalmazni az ajándékozási és öröklési illeték esetén), az özvegyeknek értékhatár nélküli illetékmentességet biztosít, másrészt kedvezőbb helyzetbe hozza az első lakásukat megszerző fiatalokat, akik az egyébként fizetendő illeték felével is lakáshoz juthatnak, ha annak forgalmi értéke nem haladja meg a 15 millió forintot.

A csomagban elbújtatva kapott helyet egy igen fontos módosítás: a gazdasági kamarák a jövőben kérhetik a be nem fizetett 5000 forintos kamarai hozzájárulás adók módjára történő behajtását. A hatályos törvény 10 ezer forintban húzza meg ezt a határt. Azzal, hogy a kamarai hozzájárulás is bekerül ebbe a körbe, sok vállalkozás kerülhet kellemetlen helyzetbe, ha a be nem fizetett 5000 forint miatt nem lesz jogosult például egy hitel felvételére.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.