Jönnek az adókönnyítések

A nemzetgazdasági tárca tegnap benyújtotta a parlamentnek az adótörvényeket módosító csomagját. A salátatörvény az adózás és illetékfizetés korábban már ismertetett változásait gyúrja egybe, s tartalmazza a vállalkozások adminisztrációs terheit csökkentő, jórészt technikai jellegű intézkedéseket is.

A mintegy háromszáz paragrafust tartalmazó csomagban szó esik a szuperbruttósítás jövő januári kivezetéséről, amivel megszűnik az évi 2 millió 424 ezer forint feletti jövedelmeket terhelő adóalap-kiegészítés. Ezzel egységesen 16 százalékos lesz a személyi jövedelemadó 2013-tól. Egy másik javaslat szerint a munkáltató akkor is biztosíthat utalvány formájában munkahelyi étkeztetést, ha az étterme külsős személyek számára is nyitva áll. Így a munkáltató további, havi 12 500 forinttal támogathatja munkavállalói étkezését. Januártól átalakul az illetékkulcsrendszer, szélesedik a kedvezmények köre.

Az öröklési és ajándékozási illetéknél két kulcs bevezetését javasolják. Az általános illetékmérték 18 százalék, míg a lakásszerzésekhez kapcsolódó kedvezményes kulcs 9 százalék lenne. Az öröklési, illetve ajándékozási illeték kiszabásakor sem a szerzett vagyon, sem a rokonsági kapcsolat nem számítana, de az egyenes ági rokonok közötti ingyenes vagyonszerzések továbbra is illetékmentesek maradnak. Az egyenes ági rokonok valamennyi vagyonszerzése – annak jellegétől és értékétől függetlenül – mentesülne az illeték alól.

A kormány kiterjesztené az özvegyek öröklésére az egyenes ági rokonokat megillető, értékhatár nélküli illetékmentességi szabályozást is. Az adórendszer átláthatóságát szolgálná az a Magyar Államkincstár által vezetett új országos adatbázis, amely településenként részletezné az adott helyen hatályban lévő adószabályokat. Ennek révén bármelyik cég könnyen megtudhatja, hogy fejlesztési elképzeléseit hol, milyen adózási környezetben tudná megvalósítani.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.