Orbán újra táncos kedvű

„A pávatánc része. Nincs változás Orbán Viktor álláspontjában. Kell IMF-megállapodás, de elővigyázatossági” – így kommentálták lapunknak kormánypárti források azt, hogy Orbán Viktor már napok óta arról beszél: megállapodás nélkül is finanszírozható az ország.

Kormányközeli forrásunk szerint nem feltétlenül az a kérdés, hogy az IMF nélkül is megőrzi-e likviditását az ország, hanem az, hogy a hitelminősítők hogyan reagálnának, megbosszulná-e magát az „IMF nélküli élet”. A Fitch Ratings hitelminősítő elemzője, Paul Rawkins tegnap egy londoni konferencián azt mondta, ha nem lesz hitelmegállapodás Magyarország, a Nemzetközi Valutaalap és az EU között, akkor bizonyosan megmarad a további leminősítésre utaló negatív kilátás Magyarország adósságkockázati besorolásán. „Az elmúlt időben volt olyan szóbeszéd, hogy Magyarország nem kívánja igénybe venni a nemzetközi segítséget. Ez zavarna minket” – fogalmazott Rawkins. Az S & P szerint stabilizálná Magyarország hitelminősítését az IMF-alku.

Egyedül a hallban – a világ legnagyobb konferenciái közé tartozó IMF-közgyűlésen Tokióban 20 000 vendég vesz részt
Egyedül a hallban – a világ legnagyobb konferenciái közé tartozó IMF-közgyűlésen Tokióban 20 000 vendég vesz részt

Az IMF és a Világbank tokiói közgyűlésén, amit október 9. és 14. között tartanak, Simor András jegybankelnök, Király Júlia alelnök, valamint Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára mellett Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter is részt vesz. Tokióban „lesz egy rövid találkozó a magyar delegáció és az IMF vezetősége között” – mondta korábban Irina Ivascsenko, a valutaalap budapesti misszióvezetője. Lapunknak ezzel kapcsolatban azt mondták: ha Tokióban Varga Mihály meg tudja győzni a valutaalapot arról, hogy a kormány alternatív programja megfelelő válasz az IMF és az EU a nyáron megfogalmazott elvárásaira, „akkor az IMF minden bizonnyal visszatér Budapestre tárgyalni, és az már megállapodásközeli helyzet lehet”.

Orbán Viktor azt már sokszor és sokféleképp kinyilvánította, hogy bizonyos IMF-követeléseket – bér- és nyugdíjcsökkentés, családipótlék-csökkentés – nem teljesít. Ezeket az IMF/EU-delegáció írásban nem is kérte. „Szóban viszont, a tárgyalóasztal mellett és telefonos megbeszéléseken jól felismerhetően utaltak ezeknek a lépéseknek a szükségességére” – mondták tegnap munkatársunknak. S hogy Varga Mihálynak mi lehet a „fegyvere” Tokióban? A Matolcsy-csomag intézkedéseit interpretálva arra hívták fel a figyelmünket: Orbán Viktor általános bércsökkentésre nem hajlandó, viszont a pedagógus-életpályamodell bevezetésének elhalasztását, illetve a közszféra létszámcsökkentését akceptálhatja az IMF. A járások megalakulásával átszervezett közigazgatással legalább tízezer státuszt lehet megspórolni, így mindent összevetve közel 30 ezerrel kisebb létszámmal kalkulálnak a közszférában 2014-től. Az is kihívást jelenthet Varga Mihály számára, hogy meggyőzze az IMF-delegációt, 2014-ben meglesz a fedezete a pedagógusok béremelésének. „Ki kell mutatnunk a szükséges költségvetési tartalékokat, és bizonyítanunk, hogy képesek leszünk tartani a 2,7 százalékos hiánycélt 2013-ban” – mondta forrásunk.

Információink szerint a kormány 2014-ig további százmilliárdos megtakarítást sem tart kizártnak, ha az IMF-hitelszerződés „erre lenne beárazva”. Forrásaink ugyanakkor azt állították: nem lesz megállapodás, ha az IMF ennél is magasabb, tehát újabb 150-200 milliárdos kiigazítást látna jónak, mert ez a 400 milliárdos Matolcsy-csomag után „már túlzó lenne”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.