Közleménycsata a hegyközségekről

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) nem ért egyet Tiffán Zsolt (Fidesz) országgyűlési képviselő önálló képviselői indítványként október 1-jén beterjesztett új hegyközségitörvény-tervezetével, ezért tárgyalásának felfüggesztését kéri az Országgyűléstől.

A javaslat a hegyközségi rendszer szervezeti és működési szabályainak átalakítását célozza. HNT rendkívüli ülése utáni nyilvánosságra hozott közleményből kiderül, hogy a törvényjavaslat változatlan formában történő bevezetése a minőség- és eredetvédelem, a származási bizonyítványok kiadása, a magyar borok forgalomba hozatala, az EU-s bor piaci támogatások lehívása területén és a hegyközségi rendszer szereplőinek elbizonytalanítása révén azonnali és súlyos működésbeli gondot okozna az ágazatban.

Ezért a szervezet az új hegyközségekről szóló törvénytervezet tárgyalásának felfüggesztését kérik. Horváth Csaba, a HNT főtitkára szerint, ha a bortermelők nem lennének kötelezően tagjai a továbbiakban a hegyközségi szervezetnek, akkor lehetetlenné válna a szőlő- és a bortermelés egymással szorosan összefüggő, egységes, az unióban elfogadott szabályozása. A Vidékfejlesztési Minisztérium szerint a HNT sajtóközleménye megalapozatlan állításokat tartalmaz.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.